Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

CEDO condamnă Polonia pentru un caz de răpire şi crimă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Polonia la plata unor despăgubiri de 100.000 de euro către doi membri de familie a unui tânăr răpit în 2001 şi ucis doi ani mai târziu, conform DPA.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 05.09.2019 - 21:03

Uciderea lui Krzysztof Olewnik, urmată de aparenta sinucidere în detenţie a celor trei principali suspecţi, între 2007 şi 2009, au declanşat un amplu scandal politic în Polonia la acea vreme.

Ministrul justiţiei a demisionat în 2009, iar patru responsabili de rang înalt din parchet şi serviciile penitenciare au fost destituiţi.

CEDO a luat notă de faptul că o anchetă parlamentară din 2009 identificase deficienţe clare în investigaţia întreprinsă de poliţie în cei doi ani în care Olewnik a fost ţinut captiv înainte de a fi fost ucis.

Împotriva unor poliţişti şi procurori au fost deschise procese, dar o parte dintre acestea au fost închise ori faptele s-au prescris între timp.

În decizia sa, Curtea de la Strasbourg a stabilit că autorităţile poloneze nu au luat măsurile potrivite pentru a proteja dreptul la viaţă al lui Olewnik şi nici nu au efectuat o anchetă adecvată în privinţa asasinării acestuia.

Decizia CEDO mai arată că, la 17 ani de la răpire, nu au fost clarificate pe deplin circumstanţele în care aceasta a avut loc, iar unele procese nu şi-au găsit încă finalizarea.

Comentarii