Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

CEDO a condamnat Bulgaria pentru încălcarea prezumției de nevinovăție în cazul unui ministru

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Bulgaria pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie a unui fost ministru, într-un caz legat de deturnarea de fonduri publice.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 31.01.2019 - 15:38

Emilia Maslarova, fost ministru socialist al muncii, a devenit în 2009 obiectul unei proceduri penale pentru "abuz de putere şi însuşirea de fonduri publice" în legătură cu renovarea unui fost centru medical. În februarie 2010, Maslarova, care era bănuită că a "deturnat" circa 5,6 milioane de euro, a fost inculpată pentru abuz de putere şi deturnare de fonduri.

Premierul de centru dreapta Boiko Borisov s-a angajat atunci să facă o prioritate din lupta împotriva corupţiei, vizându-i în special pe foştii lideri socialişti.

Procedura lansată împotriva Emiliei Maslarova era încă în curs în martie 2018, a menţionat CEDO.

Magistraţii europeni au apreciat că o serie de remarci făcute în 2009 şi 2010 de un purtător de cuvânt al parchetului bulgar şi de un deputat membru al unei comisii de anchetă parlamentare referitoare la acest caz "puteau fi interpretate de marele public drept o afirmaţie categorică (...) în privinţa vinovăţiei dnei Maslarova".

Potrivit CEDO, respectivele remarci "au adus atingere prezumţiei de nevinovăţie a dnei Maslarova întrucât au mers mai departe de simpla comunicare de informaţii".

Curtea a mai constatat o a doua încălcare a Convenţiei europene a drepturilor omului, considerând că Emilia Maslarova "nu a dispus de o cale de recurs intern efectivă".

În consecinţă, CEDO a condamnat Sofia la plata către fostul ministru a sumei de 8000 de euro ca daune morale şi cheltuieli de judecată.

Comentarii

loading...