21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCE prelungește schemele de ajutor de stat pentru a sprijini economiile afectate...

CE prelungește schemele de ajutor de stat pentru a sprijini economiile afectate de pandemie

Comisia a stabilit de asemenea extinderea sferei de aplicare a cadrului temporar prin majorarea plafoanelor stabilite în acesta şi prin posibilitatea ca, până la sfârşitul anului viitor, anumite instrumente rambursabile să poată fi convertite în granturi directe.

„În contextul pandemiei de coronavirus, care se prelungeşte mai mult decât ne aşteptam, trebuie să continuăm să ne asigurăm că statele membre le pot oferi întreprinderilor sprijinul necesar pentru a depăşi această situaţie dificilă. Am decis joi prelungirea aplicării cadrului temporar până la sfârşitul anului”, a declarant vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei, citat într-un comunicat al CE.

Comisia a majorat plafoanele anumitor măsuri prevăzute în cadrul temporar şi a oferit stimulente pentru utilizarea instrumentelor rambursabile, permiţând conversia anumitor împrumuturi şi a altor instrumente rambursabile în granturi directe. Astfel, CE le oferă statelor membre posibilitatea de a utiliza pe deplin flexibilitatea normelor privind ajutoarele de stat pentru a-şi sprijini economiile, limitând în acelaşi timp denaturarea concurenţei, potrivit declarațiior lui Vestager.

În ceea ce priveşte sumele limitate ale ajutoarelor acordate în temeiul cadrului temporar, plafoanele anterioare per întreprindere se dublează efectiv (ţinând cont de disponibilitatea ajutoarelor de minimis). Noile plafoane sunt de 225.000 euro/întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole (anterior 100.000 euro), 270.000 euro/întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii (anterior 120.000 euro) şi 1,8 milioane euro/întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în toate celelalte sectoare (anterior, 800.000 euro). Ca şi înainte, acestea pot fi combinate cu ajutoare de minimis în cuantum de până la 200.000 euro/întreprindere (până la 30.000 euro/întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii şi până la 25.000 de euro/întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol) pe o perioadă de trei exerciţii financiare, sub rezerva respectării cerinţelor de minimis relevante.

Pentru întreprinderile afectate în mod deosebit de criza provocată de coronavirus, cu pierderi ale cifrei de afaceri de cel puţin 30% în perioada eligibilă în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2019, statul poate contribui la partea din costurile fixe ale beneficiarilor care nu sunt acoperite de veniturile lor, cu o sumă de până la 10 milioane euro/întreprindere (anterior trei milioane euro).

Comisia va permite statelor membre ca, până la 31 decembrie 2022, să convertească forme rambursabile de ajutoare (garanţii, împrumuturi, avansuri rambursabile) acordate în temeiul cadrului respectiv, în alte forme de ajutor, cum ar fi granturile directe, cu condiţia îndeplinirii condiţiilor prevăzute în cadrul temporar. În principiu, o astfel de conversie nu poate depăşi noile plafoane pentru sumele limitate ale ajutoarelor (225.000 euro/întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, 270.000 euro/întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii şi 1,8 milioane euro/întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în toate celelalte sectoare). Scopul este de a oferi stimulente pentru ca statele membre să aleagă, în primul rând, instrumentele rambursabile ca formă de ajutor.

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă