7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCe este in capul lui?

Ce este in capul lui?

Stim cu totii ce face omul mediu, obisnuit, cand vine acasa de la serviciu: da drumul la radio pe un post cu muzica multa si stiri fuserite, porneste televizorul pe un canal "de senzatie", si continua rutina zilnica a toaletei, a hranei si a siestei. E bombardat minut cu minut cu stiri si reclame. Toate ii spun: "Nu vezi ca nu poti trai fara noi?". Dar efortul lor e aproape in zadar pentru ca omul nostru este "gazda" unor tensiuni in surdina care ii diminueaza mult capacitatea de a fi "un consumator de presa" ideal.

Sa vedem in ce constau aceste tensiuni in surdina. Astazi, aproape toti oamenii citesc un ziar "pe diagonala" si privesc televizorul fara sa-l vada. Scurt sumar de tensiuni in surdina.

Sexul. Prima deriva chiar din determinarea "de specie": barbat sau femeie, cu consecintele aferente. Barbatul e dominat de faptul ca e un real cap de familie, cu toata raspunderea, munca peste program, pentru acel "putin mai bine". Hrana zilnica, facturile – "cheltuieli de bloc", telefonul, transportul in comun, toate genereaza tensiuni in surdina. Mai sunt substitutele – tigari, cafea, alcool – erodand bugetul diminuat si ducand la deteriorarea relatiilor din casa.

Femeia e supusa la segregatii voalate sau directe, la munca egala cu barbatii e platita mai slab si adesea e supusa provocarilor derivate din statutul de femeie: hartuiri sexuale, agresiuni verbale sau fizice, violenta domestica, violuri, crime. Un cortegiu de provocari care duc zilnic la tensiuni in surdina, derivate din ecoul sexual.

Copilul. Un om din trei are in grija unul sau mai multi copii, in familii sau monoparental. Rezulta probleme continue la prescolari, scolari, pubertate si adolescenta, de la pachetelul cu mancare la bani de buzunar. Nu toti parintii au talentul si rabdarea sa explice copiilor de ce merg lucrurile asa cum merg (parintii "ti-i ai cum ti-i cresti", nu-i asa?). Daca pana in 1989 cresteau cu cheia la gat, azi intra in gasti la 14 ani si sunt de necontrolat la televizor si la jocurile pe calculator. Scade frecventa si randamentul la scoala, deci o tensiune in surdina pentru parinte.

Batranii. Un om din trei are in grija ambii parinti sau pe unul dintre ei. Senectutea, teancul de retete medicale, dedicatia ingrijirii, mici handicapuri (ochelarii, tensiunea, arteritele), la care se adauga egoismul accentuat sau religiozitatea excesiva. O mare sursa de tensiune in surdina.

Doctorul. Un om din doi are o problema medicala. Femeile, cu afectiuni specifice sexului, de la candidoza la tumori localizate, barbatii cu desele boli profesionale, cu totii, cu afectiuni cardiace din stresul zilnic, cu nevroze si psihoze, cu carii si cu obsesia potentei sexuale. Subiecte interioare de alerta, care fac din dependenta de sistemul medical defectuos o sursa de tensiune.

Spectrul somajului. Locul de munca trebuie aparat prin randament sau prin micile atentii catre sefi. E locul ierarhiei si al ambitiilor de cariera, dar si al invidiei si al barfei, adica tot o sursa de ingrijorari.

Banii. Un om din trei are o datorie in bani. Absenta lichiditatilor personale pentru subzistenta sau pentru deschiderea unei mici afaceri duce la obsesia cotidiana: de unde va face rost de alti bani?

Daca mai ai un copil-problema, o mama bolnava, un proces enervant, un chist ovarian, un sef idiot si niste vecini care nu te suporta, datoriile banesti genereaza tensiuni majore ce te pot duce in pragul disperarii. Iti mai arde de telenovela preferata sau de "Surprize-surprize"?

Politica. Un om din cinci depune o activitate in plan politic. Pentru cei mai multi, aceasta activitate pune in umbra nereusitele din celelalte planuri, adesea cu stimulari din familie. Cumulul de tensiuni in surdina e mare, in rasnita zilnica a ambitiilor accentuate. Dar si in politica functioneaza legea lui Murphy, "fiecare individ tinde spre nivelul sau maxim de incompetenta". Iar tensiuni!

Extraconjugalul. Un om din patru intretine o relatie extraconjugala sau e dispus sa demareze una. E o "pista de fuga", o cautare de oaza linistita, intre celelalte tensiuni. Multi cauta in aceasta relatie o minima implinire, un drog care sa neutralizeze realitatea cruda.

Loteria. Tensiunea in surdina derivata din obsesia norocului, a banului nemuncit, facilitata prin lozinca "Te uiti si castigi", e incununarea unei imense iluzii. Efectul e in speranta, cu diminuarea tipica de buget.

Nu-i de mirare, deci, ca in cele mai multe case radioul si televizorul merg in gol, omul nostru avand cu totul alte ganduri. Poate de aici deriva succesul tabloidelor. In planul jurnalistic, doar mesajul incitant si profesionist mai poate sparge coaja tensiunilor in surdina ale consumatorului de presa. Omul de rand, coplesit de probleme, motiveaza orice ziarist constient sa produca numai texte de calitate.

Cele mai citite

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...
Ultima oră
Pe aceeași temă