4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalCazul Skripal, tensiunile între Moscova și Londra cresc: diplomați expulzați, British Council...

Cazul Skripal, tensiunile între Moscova și Londra cresc: diplomați expulzați, British Council închis

Câteva zeci de persoane, printre care şi copii, au urcat în autovehicule cu plăcuţe de înmatriculare diplomatice, au constatat jurnalişti ai AFP.

Skripal şi fiica sa Iulia se află spitalizaţi în stare critică din data de 4 martie, când au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din apropierea unui centru comercial din Salisbury, în sud-vestul Angliei. Un poliţist britanic se află de asemenea în spital.

După prima folosire cunoscută a unei arme chimice în Europa după Al Doilea Război Mondial, Theresa May a anunţat miercuri expulzarea, în termen de o săptămână, a 23 de ruşi despre care a afirmat că lucrează ca agenţi sub acoperire diplomatică la ambasada de la Londra.

În replică, Moscova a decis sâmbătă expulzarea a 23 de diplomaţi britanici şi închiderea British Council.

Marţi, la Londra are loc o nouă reuniune a Consiliul de Securitate Naţională, condus de premierul britanic Theresa May, pentru a examina stadiul anchetei şi a decide eventuale noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Noul şef al poliţiei antiteroriste britanice, Neil Basu, a declarat că ancheta ar putea dura mai multe luni. ‘Este, fără îndoială, frustrant pentru oameni, dar (ancheta) va dura săptămâni, poate chiar luni’, a afirmat el la BBC. Neil Basu va prelua oficial funcţia miercuri, după ieşirea la pensie a lui Mark Rowley.

”Am strâns în jur de 400 de mărturii. Mai avem şi altele de adunat. Am strâns aproape 800 de indicii şi am vizionat 4.000 de ore de înregistrări video”, a explicat el despre anchetă, pentru care sunt mobilizaţi circa 250 de poliţişti.

Luni, Moscova a cerut Londrei ”dovezi” în sprijinul acuzaţiilor aduse sau, în lipsa acestora, scuze.

”Mai devreme sau mai târziu, va trebui să se răspundă la aceste acuzaţii nefondate: fie să fie furnizate probe, fie să fie prezentate scuze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La Bruxelles, miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene au asigurat Londra de ”întreaga lor solidaritate”, informează AGERPRES.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă