19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalCazul Skripal: Acoperişul casei unde a locuit fostul agent rus va fi...

Cazul Skripal: Acoperişul casei unde a locuit fostul agent rus va fi înlocuit

Consiliul local din Wiltshire (sud-vest) i-a avertizat în scris pe vecinii lui Serghei Skripal în legătură cu “neplăcerile” pe care le pot provoca lucrările, care vor dura până la patru luni.

Detectivii consideră că Serghei Skripal şi fiica sa Iulia, venită în vizită de la Moscova, au intrat în contact prima dată cu noviciok după ce clanţa de la uşa casei lor din Salisbury a fost stropită cu acest puternic agent neurotoxic.

Operaţiunile de decontaminare au fost lansate la începutul lui martie anul trecut, imediat după ce cei doi au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă în apropierea unui centru comercial din oraş, dar au fost întrerupte de Crăciun.

Autorităţile le explică localnicilor în scrisoarea datată 4 ianuarie că în prima lună locuinţa şi garajul lui Skripal vor fi acoperite cu o “carcasă sigilată”, iar în următoarele două săptămâni o echipă militară va demola acoperişurile celor două imobile, va aduna şi sigila molozul, pentru ca apoi acoperişurile să fie înlocuite.

Riscul pentru sănătatea publică rămâne scăzut, a ţinut să precizeze în comunicat Tracy Daszkiewicz, directoare pentru sănătatea publică în consiliul local din Wiltshire.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa în vârstă de 33 de ani au supravieţuit atacului, despre care premierul Theresa May a afirmat că a avut “aproape cu certitudine” avizul statului rus.

La circa patru luni după incident, Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, mamă a trei copii şi care locuia într-un cămin pentru oameni fără adăpost din apropiere de centrul comercial lângă care au fost găsiţi cei doi Skripal, a murit după ce a fost expusă la acelaşi gaz neurotoxic, aflat într-o fiolă despre care a crezut că este parfum. Partenerul ei Charlie Rowley a fost şi el expus, dar a fost tratat şi externat.

La începutul lunii septembrie, poliţia britanică a prezentat numele a doi ruşi – Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov – suspectaţi de comiterea tentativei de otrăvire a fostului spion rus şi a fiicei sale. Ulterior, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ştie cine sunt cei doi ruşi suspectaţi de Londra, dând asigurări că ei sunt ”civili” şi că nu au făcut nimic ”criminal”. Intervievaţi de televiziunea publică rusă RT, cei doi au susţinut la rândul lor că au mers în calitate de turişti la Salisbury şi au dezminţit că ar fi agenţi GRU.

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă