30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalKhashoggi a fost ”decapitat” în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul

Khashoggi a fost ”decapitat” în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul

Editorialistul, un critic al Riadului, s-a dus la consulat pe 2 octombrie, cu demersuri administrative în vederea căsătoriei sale cu o turcă. El nu a mai fost văzut de atunci.

Ziarul scrie că a avut acces la înregistrări audio cu ceea ce s-a întâmplat în consulat.

Potrivit Yeni Safak, Khashoggi a fost torturat în timpul unui interogatoriu, în care agenţi saudiţi i-au tăiat degetele.

După aceea, jurnalistul a fost ”decapitat”, potrivit acestui cotdian proguvernamental, care nu precizează cum a avut acces la aceste înregistrări.

Oficiali turci au acuzat Riadul că a pus o echipă special trimisă la faţa locului să-l asasineze pe jurnalist, însă autorităţile saudite au dezminţit.

Unele publicaţii – inclusiv cotidianul american The Washington Post (WP), la care scria Khashoggi – au dezvăluit anterior existenţa unor înregistrări audio şi video care ar dovedi că jurnalistul a fost ”interogat, torturat şi apoi ucis” în interiorul consulatului, după care corpul i-a fost dezmembrat.

Însă este pentru prima oară când o publicaţie turcă afirmă că a avut acces la asemenea înregistrări.

Potrivit Yeni Safak, consulul saudit Mohammad Al-Otaibi poate fi auzit într-una dintre înregistrări spunând ”faceţi asta afară, îmi veţi face probleme”. Iar un bărbat neidentificat îi răspunde ”dacă vrei să rămâii în viaţă când te întorci în Arabia Saudită, taci”.

Al-Otaibi a părăsit Istanbulul marţi.

Cazul Khashogi. Se așteaptă un „raport rezonabil” Turcia-Arabia Saudită

S-a luat decizia de a fi percheziționată și reședința consulului saudit, deoarece imaginile înregistrate de camerele de supraveghere au arătat o furgonetă neagră, ce a părăsit curtea Consulatului după două ore de la intrarea lui Khashoggi în clădire, și care a parcat pentru o lungă perioadă la reședința diplomatului.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că anumite materiale au fost revopsite, după ce o echipă de criminaliști turci și una saudită au terminat o cercetare ce a durat nouă ore în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. La înțelegere cu autoritățile turce, echipa saudită a avut un „avans” de o oră să cerceteze clădirea, până la intrarea criminaliștilor turci. Echipa turcă a luat și eşantioane de pământ din grădina Consulatului, pentru a le supune analizei.

„Speranța mea este că vom ajunge la concluzii rezonabile cât de curând posibil, pentru că investigația a fost una extinsă, incluzând materiale toxice și elemente care au fost mutate și revopsite”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă la Ankara.

 

Intervenția regelui Salman al Arabiei Saudite

Expresia „concluzii rezonabile” utilizată de președintele turc indică o eventuală înțelegere între Riad și Ankara, negociată de către emisarul special al regelui Salman, prințul Khalid bin Faisal Al Saud, care a sosit în Ankara de joia trecută.

Există posibilitatea redactării unui comunicat comun Turcia-Arabia Saudită în cazul „misterioasei” dispariții a lui Khashoggi ce va fi dat publicității curând. Bineînțeles, acest comunicat nu va cuprinde tot ceea ce știu serviciile secrete și polițiștii angrenați în anchetă, fiind doar un text aprobat în comun de Salman și Erdogan pentru a sfârși criza diplomatică. Nu se știe încă „prețul” cerut de Erdogan pentru „concluziile rezonabile”.

Regele Salman are nevoie de închiderea convenabilă a incidentului la nivel internațional, pentru a se ocupa în liniște de prințul moștenitor Mohamed bin Salman, care a stârnit lupte interne în casa regală saudită.

 

„Criminali fără scrupule”, nu oficiali de stat

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a fost, de asemenea, trimis de urgenţă la Riad, de către preşedintele Donald Trump, după ce acesta a discutat la telefon cu regele Salman. Trump a făcut două afirmații la care prințul moștenitor a reacționat necontrolat, când, de fapt, era o încercare a președintelui american de a sugera „o altă operațiune”, care nu-l implica pe Mohamed bin Salman.  

Inițial, Trump nu a făcut niciun comentariu legat de acuzațiile că jurnalistul saudit, stabilit în SUA, ar fi fot ucis de către „oficiali” ai regatului. Criticat că nu are o poziție, Trump a amenințat cu o „pedeapsă severă” pentru cei implicați.

Iar Riadul a răspuns că va răspunde și mai sever, trecând, de exemplu, vânzarea de petrol pe monede naționale, nu pe dolari! După o discuție telefonică a lui Trump cu regele Salman, președintele american a apreciat că dispariția lui Jamal Khashoggi „ar putea să fie fapta unor ucigaşi scăpaţi de sub control”, trimițându-l pe Pompeo la Riad pentru a „traduce” mesajul său.

Deja a apărut ipoteza că nu prințul moștenitor ar fi fost implicat în uciderea jurnalistului, ci o facțiune care ar fi vrut să dea o lovitură de palat!

Potrivit CNN, puterea saudită ar pregăti un raport în care ar încerca să-şi minimalizeze implicarea în dispariţia editorialistului, un critic al autorităţilor de la Riad, şi mai ales implcarea prinţului moştenitor.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a făcut apel marţi la Turcia şi Arabia Saudită să ofere toate informaţiile pe care le deţin cu privire la dispariţia şi posibila asasinare a jurnalistului Jamal Khashoggi, cerând să se ridice imunitatea unor reprezentanţi saudiţi care ar putea să fie implicaţi în caz.

Cele mai citite

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă