Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Jamal Khashoggi la intrarea în Cnsulatul Arabiei Saudite din Istanbul, 2 octombrie

„Cazul Khashoggi”. Lovitură de Palat în Arabia Saudită?

Guvernatorul de Mecca, prințul saudit Khalid bin Faisal al-Saud, se află la Ankara în cadrul unor negocieri extrem de dificile pentru a ieși din criza generată de dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi din Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 15.10.2018 - 12:09

Misterioasa dispariție a jurnalistului amenință să slăbească relațiile Arabiei Saudite cu aliații occidentali și nu numai, provocând, pentru început, o cădere a Bursei de la Riad, într-o perioadă când Arabia Saudită își propusese să atragă masiv investitori străini.

Turcia, care are un istoric de conflicte cu Arabia Saudită, caută o „pedeapsă” semnificativă pentru prințul moștenitor, Muhammad bin Sultan, care s-ar fi făcut vinovat de soarta jurnalistului dispărut, un critic acerb al regimului condus de prinț.

Conform unor surse, „pedeapsa” cerută de Turcia ar putea fi chiar abdicarea prințului moștenitor și desemnarea altui succesor. Sosirea la Ankara a Guvernatorului de Mecca poate fi interpretată ca o astfel de negociere, Khalid bin Faisal al-Saud fiind un membru marcant al Consiliului de Credință al Coroanei, care determină ordinea succesiunii la tron în Arabia Saudită.

 Încă de la începutul crizei generată de dispariția lui Jamal, oficiali turci din cadrul anchetei, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au declarat că jurnalistul a fost ucis în Consulatul din Ankara, iar corpul i-a fost secționat și scos din clădire de către o echipă de 15 bărbați sosită din Arabia Saudită. Mai mult decât atât, s-a spus că ar exista înregistrări video cu momentul crimei, dar nu s-au prezentat fragmente în susținerea acestei teorii.

Teoretic, autoritățile turce nu ar fi avut cum să aibă înregistrări dintr-o clădire a unei ambasade sau consulat străin, fiind teritoriu al țării respective. Spionajul în clădirile ambasadelor și consulatelor este interzis la nivel diplomatic internațional.

 

 Și-a înregistrat moartea cu un „ceas inteligent” Apple

 

A apărut însă altă ipoteză, avansată de publicația Sabah, conform căreia, Jamal Khashoggi, având semnale că i se poate întâmpla ceva rău, și-ar fi înregistrat vizita folosind un „ceas inteligent” și activând funcția de înregistrare de la Apple Watch, înainte de a intra în Consulatul Arabiei Saudite pe 2 octombrie 2018. Momentele interogării, torturii și morții, precum și conversațiile celor implicați, au fost înregistrate și trimise către telefonul lăsat la logodnica ce îl aștepta în fața Consulatului și către contul său iCloud.

Atacatorii lui Khashoggi ar fi încercat să blocheze transmiterea Apple Watch, iar, în cele din urmă, ei ar fi dezafectat ceasul folosind amprenta jurnalistului, reușind să șteargă doar o parte din fișiere. Însă, Apple a declarat că ceasurile inteligente nu pot fi deblocate cu ajutorul amprentei.

 

O „altă” operațiune

 

Consilierul pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, John Bolton, a presat Arabia Saudită să facă lumină „rapid” în acest caz, „pentru că, dacă este o altă operațiune, oamenii trebuie să afle”. Altă „operațiune”? De către cine comandată?

Serviciile secrete occidentale și din Orientul Mijlociu, deși nu se îndoiesc de faptul că Jamal Khashoggi a fost ucis în Consulat, au dubii în ceea ce privește vinovăția Prințului Coroanei, Muhammad bin Sultan, nepopular chiar în stufoasa Casă Regală saudită, pentru virulența cu care i-a atacat pe alți prinți, acuzați și reținuți pentru corupție, până au plătit sume enorme la Trezoreria regală. Există posibilitatea unei conspirații pentru a-l compromite și înlătura de la putere.

Până la aflarea răspunsurilor, Bursa saudită a înregistrat o cădere după ce președiintele american, Donald Trump, a promis „o pedeapsă severă” pentru vinovații de dispariția lui Khashoggi. Tadawul de la Riad a scăzut cu șase procente, investitorii dovedindu-se prudenți în a face afaceri cu Arabia Saudită în aceste momente.

Comentarii

loading...