1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeInternaționalCasa Albă: "Turcia să renunțe la rachetele rusești, altfel suportă consecințele"

Casa Albă: “Turcia să renunțe la rachetele rusești, altfel suportă consecințele”

”Turcia va simţi impactul sancţiunilor respective”, a declarat O’Brien la emisiunea “Face the Nation” a CBS, referindu-se la sancţiunile prevăzute într-o lege numită Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (Combaterea Adversarilor Americii Prin Intermediul Sanţiunilor), care, în opinia sa, vor trece de Congres cu un sprijin bipartizan ”covârşitor”.

Comentariile sale au avut loc înaintea unei vizite a preşedintelui turc Tayyip Erdogan la Washington pe 13 noiembrie, pentru a se întâlni cu preşedintele american Donald Trump, pentru posibil discuţii cruciale, în condiţiile în care cei doi lideri au fost în contradicţie în mai multe probleme.

Un motiv major de dezacord este achiziţia de către Ankara a sistemului de rachete rusesc S-400, care, potrivit Washingtonului, este incompatibilă cu sistemele de apărare ale NATO şi pune în pericol avioanele F-35 ale Lockheed Martin.

În pofida avertismentelor cu sancţiuni ale Statelor Unite, Turcia a început să primească primele livrările de sisteme S-40 în luna iulie.

Ca reacţie, Washingtonul a eliminat Turcia din programul F-35, în care Ankara a fost producător şi cumpărător. Deocamdată, SUA nu au impus sancţiuni Ankarei.

Turcia nu a activat încă bateriile S-400 pe care le-a primit, iar Washingtonul încă speră să îşi convingă aliatul că renunţe la sistemele ruseşti.

”Nu este loc în NATO pentru S-400. Nu este loc în NATO pentru achiziţii militare ruseşti semnificative. Acesta este un mesaj pe care preşedintele îl va transmite  foarte clar lui Erdogan”, a spus O’Brien.

La începutul acestei luni, şeful Directoratului Industriei Apărării din Turcia a declarat că o a doua livrare de sisteme S-400 în Turcia ar putea fi amânată după termenul planificat 2020.

Cele mai citite

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...

Când va discuta CCR sesizarea lui Iohannis pe modificarea legii eroilor Revoluției

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să discute pe 31 ianuarie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri...

Rusia – Ucraina, ziua 650: Ucraina, vizată de peste 20 de drone rusești

Ucraina susține că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă.Un număr...
Ultima oră
Pe aceeași temă