10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternațional„Caravana mizeriei“, la porțile Lumii Noi

„Caravana mizeriei“, la porțile Lumii Noi

Disperați, migranții din America Centrală, masați la frontiera dintre Guatemala și Mexic, au forțat duminică frontiera cu Mexicul, pe podul peste fluviul Suchiate sau optând pentru traversarea apei cu ambarcațiuni. Caravana, numărând 5.000 de migranți, în cea mai mare parte din Honduras, se întinde pe o lungime de peste un kilometru.

Alte două mii de nou-veniți li s-au alăturat în noaptea de sâmbătă spre duminică, proveniți dintre persoanele care așteptau blocate pe podul peste Suchiate sau în orașul guatemalez Tecun Uman și au reluat marșul spre nord  din orașul Ciudad Hidalgo din sudul Mexicului. 

Pe malul mexican al fluviului Suchiate au reușit să intre circa 3.000 de migranți. Reconstituirea caravanei a pus capăt unei zile în cursul căreia autoritățile mexicane au refuzat intrarea masivă pe pod, acceptând doar mici grupuri pentru formalități de azil și eliberând permise de rezidență pentru 45 de zile. 

Alte mii de migranți se aflau duminică  blocați în continuare pe podul frontalier, într-o situație disperată, sperând că vor putea intra legal în Mexic, iar militarii mexicani le-au oferit doar pâine.

Cei care au reușit să intre ilegal riscă expulzarea dacă poliția mexicană reușește să-i aresteze. Potrivit unei surse locale, forțele de ordine au ridicat bariere la intrarea în localitatea Metapa, aflată la 20 km de Ciudad Hidalgo, pentru a opri avansarea caravanei pe solul mexican. 

Caravana a pornit în urmă cu o săptămână din San Pedro Sulla, în nordul Honduras-ului, după un apel pe rețelele sociale al unui fost deputat hondurian. Pentru toți migranții țelul final este intrarea în Statele Unite. Autoritățile mexicane au pregătit în sudul țării refugii capabile să primească până la 4.000 de migranți. Funcționarii Institutului pentru Migrație sunt pregătiți să analizeze cererile de azil ale refugiaților hondurieni și să elibereze vize umanitare. Honduras este considerat unul dintre cele mai violente state din lume, cu o rată anuală de 43 de omucideri la suta de mii de locuitori.

 

Trump amenință cu închiderea frontierei

La sfârșitul săptămânii trecute, frontiera dintre Guatemala și Mexic a fost teatrul unor confruntări cu forțele de ordine mexicane. Dar, așa cum relata ziarul mexican La Jornada, „ei sunt gata pentru orice, pregătiți să suporte orice pentru a intra în Mexic, care pentru mulți dintre ei simbolizează o poartă de intrare în SUA“.

Refugiații s-au adunat într-un parc din Tecun Human pentru a decide trecerea în forță și au ocupat cei 500 de metri ai podului frontalier dintre Guatemala și Mexic. Blocați de 200 de polițiști mexicani, „migranții au ripostat cu o ploaie de pietre“. După confruntările care au durat peste două ore, guvernul mexican a decis să lase liberă trecerea minorilor, apoi a adulților.

În acel context, președintele american, Donald Trump, a amenințat că va închide frontiera cu Mexicul dacă autoritățile nu blochează avansul caravanei, invocând posibilitatea trimiterii armatei pentru stoparea acesteia la frontiera SUA. Trump avertizase că va tăia ajutorul de milioane de dolari acordat Honduras-ului, care „nu are aproape niciun control asupra propriei populații“.

Pentru a ajunge la frontiera americană, „Caravanei mizeriei“ – ce cuprinde numeroase familii cu copii care fug de sărăcie sau de violența bandelor criminale – îi vor fi necesare mai multe săptămâni și, pentru moment, nu se știe când intenționează Donald Trump să închidă întreaga frontieră americano-mexicană. În prezent, la această frontieră sunt desfășurați membri ai Gărzii Naționale din Texas, din Arizona, din New Mexico și din California.

Aflat în Mexic săptămâna trecută, secretarul de stat american, Mike Pompeo, declara că o criză se profilează precipitat la frontiera americano-mexicană, unde se așteaptă sosirea unui „număr-record de migranți“. Potrivit ONU, peste 500.000 de persoane traversează anual ilegal frontiera mexicană, încercând să intre în Statele Unite.   

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă