Mai multe sute de migranţi originari din America Centrală s-au adunat duminică la frontiera dintre Mexic şi SUA după ce au traversat teritoriul mexican timp de o lună.
Mulţi dintre ei au decişi să se prezinte în faţa autorităţilor americane pentru a depune cereri de azil şi ar urma să fie plasaţi în centre speciale. „Sperăm ca guvernul SUA să ne deschidă porţile”, a declarat o migrantă de 52 de ani, originară din El Salvador, venită cu cei doi copilaşi ai ei.
Această caravană a migranţilor plecată la sfârşitul lunii martie din oraşul mexican Tapachula, situat în extremitatea sudică a ţării, a început cu peste 1.000 de persoane, care s-au dispersat ulterior, unii dintre ei preferând să rămână în Mexic, iar alţii alegând să călătorească pe cont propriu. Iniţiativa acestei caravane a fost lansată în 2010 cu scopul de a sensibiliza opinia publică faţă de dramatica traversare a Mexicului de către migranţii centramericani.
„Vrem să spunem preşedintelui SUA că nu suntem criminali, nu suntem terorişti, ca să ne dea şansa de a trăi fără teamă. Ştiu că Dumnezeu îi va atinge inima”, a declarat una dintre organizatoarele caravanei, Irineo Mujica.
În aprilie, imagini ale caravanei migranţilor care se îndreptau spre SUA suscitaseră furia lui Donald Trump şi o puternică tensiune între Washington şi Mexico. Preşedintele american, ale cărui una dintre principalele teme de campanie electorale fusese construirea unui zid la frontiera cu Mexicul pentru a combate imigraţia clandestină, ordonase desfăşurarea la frontieră a trupelor Gărzii Naţionale.
El condiţionase renegocierea Acordului de Liber Schimb în America de Nord (NAFTA) între SUA, Canada si Mexic de întărirea controalelor cu privire la migranţi de către Mexic, o condiţie respinsă de preşedintele mexican Enrique Pena Nieto.