Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sebastian Kurz a fost prezent la Kiev

Cancelarul Austriei denunţă „agresiunea rusă“ în Ucraina şi lansează un apel către Moscova

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a denunţat marţi „agresiunea rusă“ în estul separatist al Ucrainei, într-o declaraţie neobişnuit de puternică făcută în cadrul vizitei pe care o efectuează la Kiev.

Share

Eugen Pătrașcu 0 comentarii

Actualizat: 05.09.2018 - 09:46

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a denunţat marţi „agresiunea rusă“ în estul separatist al Ucrainei, într-o declaraţie neobişnuit de puternică făcută în cadrul vizitei pe care o efectuează la Kiev, şi a lansat un apel către Moscova să revină la masa negocierilor pentru a rezolva situaţia din Donbas, potrivit agenţiilor de presă DPA, Interfax-Ukraina şi AFP.

Această declaraţie survine după controversata vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin recent în Austria, când a dansat cu şefa diplomaţiei austriece Karin Kneissl, fiind invitat la nunta acesteia, la care a participat şi cancelarul Kurz.

"Nu vorbesc doar în calitate de cancelar (austriac), ci şi în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene: este nevoie de o reacţie clară la agresiunea rusă’, a afirmat Kurz într-o conferinţă de presă comună susţinută cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko la Kiev, în care a evocat că, în luna iunie, UE a prelungit sancţiunile împotriva Rusiei. „Vreau să subliniez că suntem foarte preocupaţi de faptul că situaţia (din Donbas) rămâne dificilă, ca înainte“, a spus cancelarul austriac în finalul discuţiilor purtate la Kiev, potrivit comunicatului dat publicităţii de preşedinţia ucraineană. În acelaşi timp, Sebastian Kurz a invitat Rusia să revină la „masa negocierilor“ în cadrul aşa-numitului „format Normandia“ (Ucraina, Germania, Franţa, Rusia). „Chiar dacă va fi un progres nesemnificativ, negocierile trebuie continuate, deoarece acesta este singurul format pe care îl avem deocamdată, reprezentând şi singura posibilitate de a negocia pentru ca, într-o bună zi, să ajungem la o soluţie paşnică“, a concluzionat Kurtz, citat de Interfax-Ukraina.

Vizita cancelarului austriac survine într-un moment delicat al relaţiilor între Viena şi Kiev. Autorităţile ucrainene au fost scandalizate de recenta vizită în Austria a preşedintelui Vladimir Putin, care a asistat pe 18 august la nunta şefei diplomaţiei austriece Karin Kneissl, cu care a şi dansat, aminteşte AFP.

Referitor la această vizită, care a provocat o polemică acerbă în Austria, Putin a spus că a fost o călătorie „strict privată“ la invitaţia ministrului de Externe austriac. Şeful statului rus a plecat apoi la Berlin pentru negocieri cu cancelarul german Angela Merkel.

Un înalt responsabil ucrainean a declarat, sub rezerva anonimatului, că Sebastian Kurz a promis să ofere Kievului „explicaţii“ cu privire la vizita preşedintelui rus în Austria.  La rândul său, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat că „nunţile“ nu ajută la „oprirea agresorului rus“ în Ucraina, mulţumind Vienei pentru „sprijinul puternic“, conform agenţiei de presă franceze. Estul Ucrainei este de patru ani scena unui conflict între forţele guvernamentale şi separatişti proruşi, soldat cu peste 10.000 de morţi până în prezent. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi sprijină financiar şi militar pe rebeli, fapt negat însă de Moscova. 

 

Comentarii

loading...