Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Camera Reprezentanţilor aprobă rezoluţia pentru a încheia starea de urgenţă declarată de Trump

Camera Reprezentanţilor a Congresului american a aprobat o rezoluţie pentru a încheia starea de urgenţă declarată de preşedintele Donald Trump la graniţa cu Mexicul pentru a construi zidul dorit de Trump, scrie Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 27.02.2019 - 09:04

Cu 245 de voturi "pentru" şi 182 "împotrivă", Camera a aprobat rezoluţia, deschizând astfel drumul pentru un vot în Senatul controlat de republicani, rezoluţia având astfel şanse mai mici, dar care par că sunt în creştere.

Deşi trecerea rezoluţiei reprezintă o victorie pentru preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, diferenţa de voturi este prea mică, cel mai probabil, pentru a anula posibila exercitare a dreptului la veto a lui Trump. Doar 13 republicani au susţinut rezoluţia.

În timpul dezbaterii, reprezentantul democrat Joaquin Castro, principalul susţinător al rezoluţiei, a afirmat: „Nu există nicio urgenţă la graniţă. Trecerile se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani”.

Democraţii şi unii republicani sunt îngrijoraţi că dacă declararea stării de urgenţă va aduce finanţarea zidului fără aprobarea membrilor Congresului, este pusă în pericol separarea puterilor în stat, dintre Congres şi partea executivă a guvernului.

Cu câteva ore înaintea votului, senatorul republican John Barraso, a declarat pentru MSNBC că rezoluţia „ar putea trece de Senat”.

În urma unei întâlniri private cu senatori republicani şi vicepreşedintele Mike Pence, liderul majorităţii din Senat Mitch McConnell a refuzat să comenteze privind deznodământul.

McConnell a declarat că senatorii republicani şi Pence au avut o discuţie „puternică şi viguroasă” şi că nu s-a ajuns „la o concluzie totală” în privinţa legalităţii stării de urgenţă declarată de Trump.

Între timp, Casa Albă a informat oficial Congresul că dacă rezoluţia va fi aprobată şi de Senat, consilierii lui Trump vor recomanda ca el să îşi folosească dreptul de veto.

Pentru a trece peste dreptul de veto al lui Trump, rezoluţia ar trebui aprobată cu o majoritate de două treimi în ambele camere ale Congresului, ceea ce este foarte puţin probabil, au informat membri ai Congresului.

„Situaţia curentă de la graniţa de sud prezintă o criză umanitară şi de securitate care ameninţă interesele naţionale şi reprezintă o stare de urgenţă”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Comentarii