Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care va avea loc între 7 şi 17 februarie, a anunţat filmele ce au fost selecţionate în competiţie. „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, este singurul lungmetraj românesc inclus în selecţia oficială a celei de-a 63-a ediţii a Berlinalei.
Regizorul român, multipremiat pentru filmele „Medalia de onoare” şi „Maria”, concurează pentru trofeul „Ursul de Aur” cu nume celebre din cinematografia mondială, ca Gus Van Sant, Steven Soderbergh sau Ulrich Seidl.
„E clar că, la prima vedere, sunt filme care au în distribuţie nume celebre ca Matt Damon sau Jude Law şi pare o competiţie destul de dură. Desigur că mă simt onorat să fiu într-o companie atât de selectă, alături de nume ca Gus Van Sant şi Steven Soderbergh, dar există şi alte variante pentru palmaresul final. De pildă, filmul lui Bruno Dumont cu Juliette Binoche în rolul principal, filmul iranian al lui Jafar Panahi sau cel coreean semnat de Hong Sang-soo. Aş fi onorat să fiu pe lista câştigătorilor”, a declarat regizorul Călin Netzer.
Călin Netzer, faţă-n faţă cu Steven Soderbergh
„Poziţia copilului” intră în cursa pentru trofeele Berlinalei alături de alte 18 filme, printre care „Promised Land”, în regia lui Gus Van Sant, cu Matt Damon în rolul principal, „Side Effects”, un thriller de Steven Soderbergh, „Camille Claudel 1915″, al francezului Bruno Dumont, „Closed Curtain”, regizat de Jafar Panahi, cineastul iranian aflat în închisoare, „Paradise: Hope”, ultima parte din trilogia regizorului german Ulrich Seidl, sau „An Episode in the Life of an Iron Picker” al lui Danis Tanovic, regizorul premiat cu Oscar pentru „No Man’s Land”.
Juriul va fi prezidat de renumitul cineast chinez Wong Karwai.Beneficiind de pres-taţiile unor actori precum Lu-mi-niţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, în ipostaza de mamă şi fiu, „Poziţia copilului” vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.
Filmul este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc con-temporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.
Palmares
Regizorul Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, secţia Regie Film. Până la obţinerea diplomei, realizase deja o serie de scurtmetraje selecţionate şi premiate în numeroase festivaluri. Lungmetrajul de debut, „Maria”, a fost selecţionat în peste 40 de festivaluri din toată lumea, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film şi premiat la festivalul de la Locarno.
Cel de-al doilea lungmetraj, „Medalia de onoare” (2010), cu Victor Rebengiuc în rolul principal, a fost premiat la Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander”, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film din Competiţia Internaţională), Festivalul de Film de la Torino (Premiul „Scuola Holden” pentru scenariu, Premiul Publicului, Menţiune specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului şi Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună regie şi Cel mai bun actor în rol principal). „Medalia de onoare” a obţinut şi Premiul Gopo pentru scenariu (Tudor Voican) şi pentru Cel mai bun actor în rol principal (Victor Rebengiuc).
„Poziţia copilului” cu un scenariu scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Netzer, va intra pe marile ecra-ne din ţară pe 8 martie. În distribuţia filmului, alături de Luminiţa Gheorghiu (multipremiată pentru rolul din „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Locarno pentru rolul din „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru) figurează nume cunoscute precum Flo-rin Zamfirescu şi Vlad Ivanov.