”Am reuşit să salvăm doar nouă de la abator, însă sunt un simbol. Vrem să arătăm ce se întâmplă în China, că oamenii sunt conştienţi şi îi ajută pe activiştii chinezi care recuperează sute din camioane şi cărora le lipsesc fondurile”, a declarat pentru AFP Stéphane Lamart, directorul asociaţiei pentru protecţia animalelor.
Festivalul Yulin, care se desfăşoară timp de câteva zile în luna iunie în regiunea Guangxi şi în timpul căruia sunt vânduţi şi consumaţi mii de câini şi pisici, este din ce în ce mai criticat de apărătorii animalelor.
ONG-ul francez, care a lansat o campanie de strângere de fonduri la sfârşitul lunii mai, cu sprijinul unor vedete, inclusiv al cântăreţului francez Michel Sardou, pentru susţinerea asociaţiile locale pentru protecţia animalelor din regiunea Yulin, a sensibilizat peste 900 de donatori şi a strâns peste 25.000 de euro, ceea ce a permis repatrierea câinilor în Franţa.
Stéphane Lamart speră că odată ”cu reacţiile utilizatorilor de Internet din întreaga lume guvernul chinez va opri această practică într-o ţară în care nicio lege nu protejează animalele”.
Câinii salvaţi, cu vârste între doi şi patru ani, provin din adăpostul asociaţiei ”Rushton Dog Rescue – Saving dogs from the meat trade” din Yulin.
”Ei sunt perfect sănătoşi, au fost microcipaţi şi au documentele în regulă”, a declarat pentru AFP William Burkhardt care a luat parte la acţiunea din Japonia, alături de doi activişti, şi a adoptat un câine, pe care l-a numit Mr. Crackers. Ceilalţi câini salvaţi aşteaptă să fie adoptaţi în adăpostul asociaţiei din Normandia.
O petiţie cu 160.000 de semnături a fost înmânată la sfârşitul lunii mai ambasadei Chinei din Paris, documentul denunţând festivalul din Yulin. Petiţia, semnată şi de cântăreaţa britanică Petula Clark, a fost iniţiată de asociaţia Stéphane Lamart care ”se luptă de ani buni să solicite preşedintelui chinez Xi Jinping să nu mai autorizeze aceste practici barbare”. „Astfel încât carnea să fie cât mai fragedă, metodele de execuţie sunt deseori extrem de crude. Animalele sunt opărite, sfâşiate, otrăvite, eviscerate de vii sau omorâte prin lovirea cu un băţ”, a precizat în luna mai Stéphane Lamart.
Deşi în China consumul de carne de câine este o practică răspândită doar într-un grup restrâns, potrivit asociaţiei pentru protecţia animalelor Humane Society International (HSI), circa o treime dintre cei 30 de milioane de câini consumaţi anual în lume sunt în China.