23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBusinessurile se tem cel mai rău pentru viitorul Hong Kong-ului

Businessurile se tem cel mai rău pentru viitorul Hong Kong-ului

Hong Kong (CNN Business)

  • Statutul Hong Kong-ului ca centru financiar principal din Asia a supraviețuit luni de zile tulburărilor politice. Însă, știrile din această săptămână că China intenționează să erodeze și mai mult autonomia orașului a pus din nou în discuție viitorul său ca un canal de est-vest pentru afaceri globale.
  • China a anunțat joi că intenționează să introducă o lege în Hong Kong care se preconizează a interzice rebeliunea, secesiunea și subversiunea împotriva Beijingului. De asemenea, va permite agențiilor de securitate naționale chineze să funcționeze în oraș.
  • Reacția investitorilor a fost rapidă și temătoare: indicele de referință Hong Seng Index (HSI) a scăzut cu peste 5% vineri, cea mai mare scădere procentuală de o zi de la cea din iulie 2015.
  • Mișcarea Beijngului a fost atât de uimitoare, deoarece implică o intervenție mult mai mare în oraș, căreia i s-a permis în mare parte să-și gestioneze propriile afaceri de când fosta colonie britanică a devenit o regiune semi-autonomă a Chinei în urmă cu mai bine de 20 de ani. Beijingul intenționează să introducă legea, în numele orașului, ocolind legislatura sa.
  • “Hong Kong reprezintă astăzi un model de liber schimb, guvernare puternică, flux liber de informații și eficiență”, a declarat Robert Grieves, președintele Camerei de Comerț American din Hong Kong, într-o declarație. “Nimeni nu câștigă dacă temelia rolului Hong Kong ca principal centru financiar și de afaceri internaționale, este erodată.”
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă