20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalBrexitul riscă să modifice obiceiurile alimentare ale britanicilor

Brexitul riscă să modifice obiceiurile alimentare ale britanicilor

Potrivit The Times, autorităţile de la Londra sunt îngrijorate de posibilitatea ca anumite produse proaspete, precum fructele din Spania sau legumele din Olanda, să fie blocate la frontiere, dacă vor fi solicitate controale mai numeroase sau dacă UE va limita schimburile comerciale după ieşirea Marii Britanii, prevăzută a avea loc în data de 29 martie 2019.

Publicaţia menţionată adaugă că Guvernul britanic a identificat un anumit număr de spaţii de depozitare unde ar putea stoca alimente, în cadrul pregătirilor sale în eventualitatea unei ieşiri din UE fără un acord.

Britanicii ar putea fi chiar rugaţi să “îşi modifice regimul alimentar” pentru a se adapta la eventualele lipsuri în aprovizionare, afirmă The Times.

Brexitul a determinat deja anumite companii britanice să îşi modifice lanţurile de aprovizionare. Astfel, lanţurile de restaurante Zizzi şi ASK vor înlocui mozzarella italiană cu mozzarella produsă în Marea Britanie, din cauza îngrijorărilor provocate de Brexit, dar şi a preocupărilor de mediu, a precizat Azzurri, firma mamă a celor două mărci de restaurante. Firma precizează că brânza este produsă cu lapte provenit de la fermele din Ţara Galilor.

La rândul lor, marile companii din sectorul agroalimentar au avertizat că intenţionează să îşi facă stocuri, precum grupul agroalimentar Premier Foods sau lanţul de supermarketuri Tesco. Comerciantul de vinuri Majestic Wines a început deja să facă stocuri de sticle de vin înaintea Brexitului.

Un apărător vehement al ieşirii Marii Britanii din UE, Tim Martin, preşedintele lanţului de pub-uri Wetherspoon, a anunţat încă din luna iunie că va înceta să mai vândă şampanie în localurile sale, pentru a favoriza băuturile produse în Marea Britanie şi în afara Uniunii Europene.

Parlamentul britanic va relua pe 9 ianuarie dezbaterea asupra acordului privind Brexitul. Dezbaterea a fost suspendată după trei zile, anterior în cursul acestei luni, atunci când premierul Theresa May a decis în ultimul moment să amâne votul prevăzut asupra acordului privind Brexitul, recunoscând că întâmpină o opoziţie masivă în parlament.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă