Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Brexit: UE prezintă arsenalul de sancţiuni împotriva Londrei

Uniunea Europeană şi-a dezvăluit miercuri arsenalul de sancţiuni pentru a obliga Londra să respecte regulile comune ale UE pe durata perioadei de tranziţie după separare, suscitând indignarea euroscepticilor britanici adepţi ai Brexit-ului, relatează AFP.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 07.02.2018 - 15:53

"Aceste ameninţări stupide arată cât de mult îi este frică Uniunii Europene", a remarcat ironic deputatul conservator Bernard Jenkin într-o intervenţie la BBC. "Va fi foarte dificil de acceptat pentru Theresa May", a apreciat la rândul său Jacob Rees-Mogg, unul dintre principalii rivali politici ai premierului britanic.

"Este un proiect care reflectă poziţiile celor 27", a încercat să tempereze spiritele un purtător de cuvânt al Ministerului britanic pentru Brexit. Londra nu şi-a anunţat încă oficial poziţia cu privire la acest proiect.

Proiectul de text cu regulile impuse Marii Britanii pentru perioada de tranziţie după ieşirea sa din UE la 29 martie 2019 prevede posibilitatea instituirii unor sancţiuni, în special "un mecanism care permite Uniunii să suspende anumite beneficii pentru Regatul Unit ca urmare a participării sale la piaţa unică".

Această clauză inclusă sub formă de scurtă adnotare în proiectul de acord a fost adăugată cu ocazia reluării negocierilor marţi la Bruxelles.

Cei 27 doresc să poată întrerupe accesul la piaţa unică în caz de nerespectare a regulilor, în eventualitatea că nu va mai fi timp pentru a aduce litigiul în justiţia europeană. Această dispoziţie înseamnă posibilitatea de a impune tarife vamale unei ţări care este încă membră a UE până în decembrie 2020.

"Din fericire, noi părăsim această organizaţie capabilă să adopte astfel de poziţii atât de agresive atunci când nu faci ceea ce trebuie să faci", a comentat Jacob Rees-Mogg, citat de The Times.

Rămânerea pe piaţa unică i-ar permite Marii Britanii să continue să facă comerţ fără controale vamale în perioada de tranziţie, în timp ce cetăţenii britanici vor putea continua să trăiască şi să lucreze în orice alt stat al UE.

Sancţiunile nu vor interveni decât în ipoteza în care "introducerea unui caz la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) nu ar aduce remedierea necesară în timp util", a spus o sursă europeană.

Londra şi Bruxellesul au încheiat în decembrie un acord preliminar cu privire la separare şi urmează de acum să convină asupra unui acord privind perioada de tranziţie post-Brexit şi relaţia viitoare dintre cele două părţi.

Această perioadă de tranziţie continuă să creeze tensiuni în cadrul Partidului Conservator din Marea Britanie. Unii deputaţi pro-Brexit se tem în special că Marea Britanie, care va continua să respecte regulile europene în această perioada fără să aibă un cuvânt de spus, ar putea să devină un "stat vasal" al Uniunii.

Comentarii

loading...