Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Brexit: Tusk avertizează că ieşirea din uniunea vamală va însemna revenirea la o ''frontieră dură''

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat joi Marea Britanie că planul acesteia de a ieşi din uniunea vamală şi piaţa unică europeană ar putea însemna o revenire la ''frontiera dură'' între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 01.03.2018 - 12:35

Vorbind cu ocazia unei conferinţe a asociaţiei patronale ''Business Europe'' la Bruxelles, înainte de a pleca spre Londra pentru o întâlnire cu premierul Theresa May, Donald Tusk a afirmat că propunerea prezentată miercuri de Uniunea Europeană ca Irlanda de Nord să fie inclusă într-o ''zonă de reglementare comună'' cu UE este cea mai bună opţiune pentru evitarea fricţiunilor la frontieră, dar că va întreba guvernul de la Londra, a transmsi Reuters

''Până acum, nimeni nu a venit cu ceva mai înţelept decât aceasta'', a declarat Tusk la eveniment.

''Peste câteva ore, voi întreba Londra dacă guvernul Marii Britanii are o altă idee care va fi la fel de eficientă pentru în prevenirea unei frontiere 'dure' între Irlanda şi Irlanda de Nord'', a continuat Preşedintele Consiliului European.

El a mai confirmat că va distribui săptămâna viitoare propunerile de negociere pentru o viitoare relaţie comercială cu Marea Britanie.

Acesta se va întâmpla după ce Theresa May îşi va anunţa propriile propuneri vineri.

Tusk a avertizat însă că ''liniile roşii'' ale lui May de ieşire din piaţa unică şi uniunea vamală înseamnă că vor fi inevitabile unele fricţiuni în comerţul UE-Marea Britanie. ''Nu poate exista comerţ fără fricţiuni în afara uniunii vamale şi a pieţei comune. Fricţiunile sunt un efect colateral inevitabil al Brexit-ului, în mod natural'', a comentat el.

Pe de altă parte, potrivit AFP, Donald Tusk s-a declarat ''absolut sigur'' că proiectul de tratat privind Brexit-ul, prezentat miercuri de Comisia Europeană, va fi ''acceptat'' de cele 27 de state membre care vor forma Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii.

Comentarii