Brexit: Trump convins că problema "zidului" din Irlanda va fi rezolvată

Preşedintele american, Donald Trump, i-a spus miercuri premierului irlandez, Leo Varadkar, la sosirea într-o scurtă vizită în Irlanda, că problema ridicată de "zidul său, de frontiera sa" se va încheia prin găsirea unei soluţii pozitive, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 06.06.2019 - 09:38

Frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord este în prezent deschisă circulaţiei bunurilor şi persoanelor, cele două ţări fiind membre ale UE, dar Dublinul se teme că ieşirea britanicilor din UE, programată pentru 31 octombrie, va duce la reapariţia frontierei fizice.

"Cred că totul va fi foarte bine, şi pentru voi cu zidul vostru, cu frontiera voastră. Vreau să spun, suntem într-o situaţie delicată la frontiera Statelor Unite, şi voi la fel. Am auzit spunându-se că aici totul va fi foarte bine", a declarat presei miliardarul american, alături de Leo Varadkar.

Imediat prim-ministrul irlandez i-a răspuns: "Cred că există un lucru pe care dorim să îl evităm, cu siguranţă, un zid sau o frontieră".

"Da, cred că asta doriţi. Modul în care funcţionează în prezent este bun", a continuat Donald Trump care a mai afirmat că Brexitul se va încheia cu "bine" pentru Irlanda.

Preşedintele american a sosit miercuri după-amiază în Irlanda, după o vizită de stat de trei zile în Marea Britanie pe care a încheiat-o participând la, Portsmouth, în sudul Angliei, la ceremonia de marcare a 75 de ani de la Debarcarea Aliaţilor în Normandia (Ziua Z) în Al Doilea Război Mondial.

Miercuri seara, Donald Trump a vizitat complexul său hotelier dedicat golfului de la Doonbeg, pe coasta de vest a Irlandei. Joi, el se va deplasa în Franţa pentru continuarea ceremoniilor ocazionate de "Ziua Z".

Comentarii