Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Theresa May se străduiește să-și păstreze scaunul, după „demisii-bombă” în Cabinet

Brexit. Schimbare de politică sau schimbare de premier

Premierul britanic, Theresa May, a ținut prima ședință „productivă” cu noul Cabinet, după demisiile care i-au fragilizat nu numai postul de lider al Guvernului, dar și poziția sa în partid.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 11.07.2018 - 07:37

Din cauza viziunii sale despre relațiile cu Uniunea Europeană după ieșirea din blocul comunitar,  May s-a confruntat cu o rebeliune a „brexiterilor”, prin demisia unor nume grele din echipa sa, negociatorul pentru Brexit, David Davis și ministrul Afacerilor Externe, Boris Johnson.

Secretarul de stat pentru Brexit, Steve Baker, a demisonat şi el, în semn de protest faţă de planul dezvăluit vineri seara de May şi care prevede implementarea unei zone de liber-schimb şi un nou model vamal cu Cei 27, în vederea unei menţineri a unui comerţ „fără fricţiuni” cu continentul.

 

Acuzată că face din Marea Britanie o „colonie a UE”

Premierul britanic s-a mișcat rapid, înlocuind miniștii, dar există suspiciuni că va realiza și unitatea de care are nevoie pentru a-și promova viziunea considerată „slabă” privind viitorul relațiilor cu UE în doar o săptămână, cât mai este până la reluarea discuțiilor.

Dominic Raab l-a înlocuit pe Davis, Jeremy Hunt, ministrul britanic al Sănătăţii, a fost ales în funcţia de ministru de Externe, după ce Boris Johnson şi-a prezentat demisia luni.

Hunt, în vârstă de 51 de ani, a fost inițial împotriva Brexit, dar fiind dezamăgit de retorica agresivă a reprezentanților Uniunii Europene, a devenit susținător al separării de blocul comunitar.

Matt Hancock, ministrul Culturii, a fost ales să fie succesorul lui Hunt în funcţia de ministru al Sănătăţii, în timp ce Jeremy Wright, procuror general, a devenit noul ministru al Culturii. Deputatul Geoffrey Cox a fost numit ulterior procuror general.

Lovitura demisiilor brexiterilor a venit imediat ce May anunțase printr-un comunicat că a ajuns la un consens din partea miniștrilor în privința liniei de negociere cu Bruxelles-ul.

Acum, premierul trebuie să facă față criticilor din propriul partid, fiind mulți conservatori de partea liniei dure a separării de UE și care vor încerca să-i submineze poziția de lider.

Doar moderații o susțin, dar și aceștia se află sub tirul brexiterilor duri, mai ales al lui Boris Johnson, care îi acuză că vor să obțină pentru Marea Britanie „un statut de colonie a UE” și că visul de libertate comercială moare. Imediat ce Johnson a făcut declarațiile belicoase și după demisiile celorlalți, valoarea lirei sterline a început să fluctueze pe piața valutară.

 

Un vot de încredere, puțin probabil

Este un moment critic pentru Theresa May și o provocare pentru conservatori. „Durii Brexitului îi vor ataca poziția de lider înainte să se reia negocierile pentru Brexit”, scrie Financial Times. „Credibilitatea premierului este distrusă în acest moment și cei ce urmăresc să o detroneze o vor ataca acum, cerând un vot de încredere”, se subliniază în articol.

Însă Theresa May a declarat că va lupta împotriva oricărui contestator care ar vrea s-o dea jos din poziția sa, iar partidul va ieși întărit după această dispută internă, care nu trebuie și nu va afecta funcția de premier.

Multe depind de întâlnirea Theresei May cu cancelarul german, Angela Merkel, marți seara, la summitul Balcanilor de Vest, ce se desfășoară la Londra și de întâlnirea cu președintele american, Donald Trump, cu care May speră să facă să avanseze discuţiile privind un viitor acord comercial. Fostul lider al Conservatorilor, William Hague, a declarat că brexiterii duri nu au propus o soluție alternativă la planul premierului, iar mai multe demisii și prelungirea disensiunilor vor supune riscului chiar separarea de UE.

 

Comentarii

loading...