20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalBrexit. Schimbare de politică sau schimbare de premier

Brexit. Schimbare de politică sau schimbare de premier

Din cauza viziunii sale despre relațiile cu Uniunea Europeană după ieșirea din blocul comunitar,  May s-a confruntat cu o rebeliune a „brexiterilor”, prin demisia unor nume grele din echipa sa, negociatorul pentru Brexit, David Davis și ministrul Afacerilor Externe, Boris Johnson.

Secretarul de stat pentru Brexit, Steve Baker, a demisonat şi el, în semn de protest faţă de planul dezvăluit vineri seara de May şi care prevede implementarea unei zone de liber-schimb şi un nou model vamal cu Cei 27, în vederea unei menţineri a unui comerţ „fără fricţiuni” cu continentul.

 

Acuzată că face din Marea Britanie o „colonie a UE”

Premierul britanic s-a mișcat rapid, înlocuind miniștii, dar există suspiciuni că va realiza și unitatea de care are nevoie pentru a-și promova viziunea considerată „slabă” privind viitorul relațiilor cu UE în doar o săptămână, cât mai este până la reluarea discuțiilor.

Dominic Raab l-a înlocuit pe Davis, Jeremy Hunt, ministrul britanic al Sănătăţii, a fost ales în funcţia de ministru de Externe, după ce Boris Johnson şi-a prezentat demisia luni.

Hunt, în vârstă de 51 de ani, a fost inițial împotriva Brexit, dar fiind dezamăgit de retorica agresivă a reprezentanților Uniunii Europene, a devenit susținător al separării de blocul comunitar.

Matt Hancock, ministrul Culturii, a fost ales să fie succesorul lui Hunt în funcţia de ministru al Sănătăţii, în timp ce Jeremy Wright, procuror general, a devenit noul ministru al Culturii. Deputatul Geoffrey Cox a fost numit ulterior procuror general.

Lovitura demisiilor brexiterilor a venit imediat ce May anunțase printr-un comunicat că a ajuns la un consens din partea miniștrilor în privința liniei de negociere cu Bruxelles-ul.

Acum, premierul trebuie să facă față criticilor din propriul partid, fiind mulți conservatori de partea liniei dure a separării de UE și care vor încerca să-i submineze poziția de lider.

Doar moderații o susțin, dar și aceștia se află sub tirul brexiterilor duri, mai ales al lui Boris Johnson, care îi acuză că vor să obțină pentru Marea Britanie „un statut de colonie a UE” și că visul de libertate comercială moare. Imediat ce Johnson a făcut declarațiile belicoase și după demisiile celorlalți, valoarea lirei sterline a început să fluctueze pe piața valutară.

 

Un vot de încredere, puțin probabil

Este un moment critic pentru Theresa May și o provocare pentru conservatori. „Durii Brexitului îi vor ataca poziția de lider înainte să se reia negocierile pentru Brexit”, scrie Financial Times. „Credibilitatea premierului este distrusă în acest moment și cei ce urmăresc să o detroneze o vor ataca acum, cerând un vot de încredere”, se subliniază în articol.

Însă Theresa May a declarat că va lupta împotriva oricărui contestator care ar vrea s-o dea jos din poziția sa, iar partidul va ieși întărit după această dispută internă, care nu trebuie și nu va afecta funcția de premier.

Multe depind de întâlnirea Theresei May cu cancelarul german, Angela Merkel, marți seara, la summitul Balcanilor de Vest, ce se desfășoară la Londra și de întâlnirea cu președintele american, Donald Trump, cu care May speră să facă să avanseze discuţiile privind un viitor acord comercial. Fostul lider al Conservatorilor, William Hague, a declarat că brexiterii duri nu au propus o soluție alternativă la planul premierului, iar mai multe demisii și prelungirea disensiunilor vor supune riscului chiar separarea de UE.

 

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă