23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBREXIT. Mai multe partide au anunțat că nu sprijină acordul susţinut de...

BREXIT. Mai multe partide au anunțat că nu sprijină acordul susţinut de Theresa May

Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP) a anunţat la rândul său că se opune acestui acord, considerând insuficiente garanţiile pe care premierul May le-a obţinut din partea Bruxelles-ului privind mecanismul de ”backstop”, transmite Reuters.

”Recunoaştem că premierul (Theresa May) a făcut progrese limitate în discuţiile sale cu UE. Totuşi, în opinia noastră încă nu au fost înregistrate suficiente progrese”, a declarat un purtător de cuvânt al acestei formaţiuni, ai cărei 10 deputaţi le asigură conservatorilor majoritatea în Camera Comunelor. Conform aceluiaşi purtător de cuvânt, deputaţii DUP vor vota împotriva acordului.

Anterior, vorbind în numele unui grup de circa 80 de deputaţi conservatori eurosceptici, deputatul Bill Cash a declarat că el şi alţi deputaţi jurişti au analizat avizul consilierului juridic al guvernului Geoffrey Cox şi au ajuns la concluzia că documentul convenit luni seară de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul ”nu îndeplineşte criteriile stabilite de guvern însuşi”, deşi şefa executivului susţine că a obţinut de la liderii europeni garanţii obligatorii legal care să răspundă preocupărilor britanicilor că prin mecanismul de ”backstop” privind frontiera nord-irlandeză Regatul Unit riscă să rămână pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

 

Jeremy Corbyn confirmă că laburiştii votează împotriva acordului

Liderul Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, a confirmat că deputaţii formaţiunii sale vor vota marţi împotriva acordului privind Brexitul negociat cu Uniunea Europeană de premierul conservator Theresa May, în timp ce aceasta din urmă a avertizat că un vot împotriva acordului ar putea însemna chiar şi pierderea Brexitului, transmit agenţiile de presă Reuters şi EFE.

În dezbaterea ce se desfăşoară înaintea unui votului asupra acordului deja respins în luna ianuarie din cauza mecanismului de ”backstop” privind frontiera nord-irlandeză, Corbyn a spus că şefa executivului nu a reuşit să schimbe ”nici măcar un cuvânt” în înţelegerea care, consideră liderul laburist”, rămâne ”la fel de rea” ca aceea din ianuarie.

Premierul Theresa May susţine totuşi că un document convenit luni seară cu UE oferă garanţii juridice care răspund temerilor parlamentarilor britanici că în virtutea mecanismului de ”backstop” Regatul Unit ar putea rămâne pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

Mai mult, în dezbaterea premergătoare votului, şefa executivului a avertizat, într-o ultimă încercare de a convinge deputaţii, că ”dacă acest vot nu trece, dacă acest acord nu trece, atunci Brexitul poate fi pierdut”.

Dacă acordul pică din nou la vot, Theresa May a promis că miercuri va cere Camerei Comunelor să voteze ieşirea din UE fără un acord pe 29 martie. Dacă deputaţii resping şi această variantă, joi ar urma un vot pentru o amânare a Brexitului, care în opinia şefei executivului britanic nu ar trebui să depăşească sfârşitul lunii iunie. O eventuală amânare a Brexitului are însă nevoie şi de acordul liderilor europeni.

Consilierul juridic al guvernului, Geoffrey Cox, a declarat că documentul convenit luni de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul doar reduce, nu exclude riscul ca Regatul Unit să rămână captiv în uniunea vamală europeană dacă Londra şi UE nu ajung la o înţelegere permanentă care să evite reapariţia unei aşa-numite ”frontiere dure” între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda. Prin urmare, el le-a cerut deputaţilor să ia în această seară ”o decizie politică”, pentru că ”acum a sosit momentul să votăm pentru acest acord”

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...
Ultima oră
Pe aceeași temă