21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBreaking NEWS! Donald Trump a semnat un ordin executiv împotriva companiilor de...

Breaking NEWS! Donald Trump a semnat un ordin executiv împotriva companiilor de social media

 

Washington (CNN) – Președintele Donald Trump a semnat joi un ordin executiv care vizează companiile de social media, la câteva zile după ce Twitter a numit două dintre tweeturile sale „potențial înșelătoare”.
Vorbind de la Biroul Oval înainte de semnarea ordinului, Trump a spus că demersul a fost acela de a “apăra libera exprimare de unul dintre cele mai grave pericole cu care s-a confruntat în istoria americană”.
“O mică mână de monopoluri de social media controlează o mare parte din toate comunicațiile publice și private din Statele Unite”, a afirmat el.
“Au avut o putere necontrolată de a cenzura, restrânge, edita, modela, ascunde, altera, practic orice formă de comunicare între cetățeni privați și audiențe publice mari.”
Ordinul executiv testează limitele autorității Casei Albe. Printr-o lovitură de lungă durată legală, acest ordin încearcă să reducă puterea marilor platforme de social media prin reinterpretarea unei legi critice din 1996, care protejează site-urile web și companiile tehnologice împotriva proceselor. Experții juridici atât de dreapta cât și de stânga au ridicat îngrijorări serioase cu privire la această acțiune. Ei spun că poate fi neconstituțional, deoarece riscă să încalce drepturile Primului Amendament ale companiilor private dar și pentru că încearcă să ocolească celelalte două ramuri ale guvernului.”
“(Trump) încearcă să-și fure puterea instanțelor și a Congresului pentru a rescrie decenii de drept stabilit”, a declarat senatorul democrat Ron Wyden din Oregon, arhitectul legislației pe care ordinul urmărește să o reinterpreteze. “El decide ce este legal bazat pe ceea ce este în interesul său.
“Ordinul marchează o escaladare dramatică a lui Trump în războiul său cu companiile tehnologice, în timp ce se luptă cu problema tot mai mare de dezinformare pe social media. Președintele a acuzat în mod regulat site-urile că cenzurează discursul conservator.
Joi, Trump a recunoscut că provocările legale ale ordinului sunt la orizont, spunând că este „sigur că vor face subiectul unui proces”.
“Cred că va fi contestată în instanță, ce nu?” el a întrebat. „Dar cred că o să ne descurcăm foarte bine.”
Un proiect al ordinului, care a fost revizuit de CNN, vizează o lege cunoscută sub numele de Actul „Decence Communications”. Secțiunea 230 din legislație oferă o imunitate largă site-urilor web care își curăță și își moderează propriile platforme și a fost descrisă de către experții legali drept „cele 26 de cuvinte care au creat internetul”.Ordinul susține că protecțiile se bazează în principal pe platformele tehnologice care operează în „bună-credință” și că companiile de social media nu au făcut-o.
“Într-o țară care a apreciat de mult libertatea de exprimare, nu putem permite unui număr limitat de platforme online să aleagă discursul pe care americanii îl pot accesa și transmite online”, se arată în proiectul de ordine. “Această practică este fundamental ne-americană și antidemocratică. Când companiile mari și puternice de social media cenzurează opiniile cu care nu sunt de acord, acestea exercită o putere periculoasă.
“Marți, Twitter a aplicat un control la două dintre tweet-urile lui Trump, inclusiv unul care a pretins, fără dovezi, că buletinele de vot prin poștă ar duce la o fraudă largă a alegătorilor. Trump a replicat imediat, acuzând gigantul social media de cenzură și avertizând că, dacă va continua să ofere adendumuri mesajelor sale, va folosi puterea guvernului federal pentru a o revizui sau chiar pentru a o închide. Proiectul de ordin acuză, de asemenea, platformele de socializare că „invocă justificări inconsistente, iraționale și nefondate pentru a cenzura sau a pedepsi discursul americanilor aici acasă”. De asemenea, acuză Google pentru că a ajutat guvernul chinez să își supravegheze cetățenii; Twitter pentru răspândirea propagandei chineze; și Facebook pentru a profita de publicitatea chineză.Facebook, Google și Twitter au refuzat să comenteze.

CNN: O luptă pe care Trump vrea să o aibă
Această mișcare evidențiază ceea ce Trump crede că este o luptă demnă de avut. În multe privințe, cel mai recent episod cu Twitter alimentează narațiunea lui Trump potrivit căreia există forțe puternice în mass-media aliniate împotriva lui și că este singura lui voce în care susținătorii săi pot avea încredere.”
Acest lucru joacă chiar în mâinile președintelui Trump”, a declarat Jason Miller, directorul comunicațiilor pentru campania din 2016 a lui Trump și cineva care a fost direct implicat în strategia de social media a lui Trump. „Practic i-au înmânat un cadou masiv.”
Mulți dintre aliații politici ai lui Trump s-au grăbit miercuri să sară în apărarea sa.“Twitter se angajează în ingerințele electorale din 2020”, a declarat Reprezentantul Republican din Florida, Matt Gaetz, un susținător fidel al Trump și surogat în timpul unei apariții pe podcastul produs de Steve Bannon – Camera de Război a Pandemiei. „Noțiunea că ar externaliza verificarea faptelor către oamenii care au greșit cu privire la toate este o insultă”.
Directorul campaniei Trump, Brad Parscale, a declarat că echipa sa nu mai plătește pentru publicitate pe Twitter și a acuzat gigantul tehnologic că a influențat în mod intenționat alegerile pentru a-l lovi pe președinte.
“Știam întotdeauna că Silicon Valley va utiliza toate pârghiile pentru a obstrucționa și a interfera cu mesajul președintelui Trump către alegători”, a spus Parscale într-un comunicat. “Parteneriatul cu presa părtinitoare falsă de tip ,, verificare a faptelor” (fact checker) este doar o perdea de fum pe care Twitter o folosește în evidenta tactica politică în încercarea acoperiri unei false credibilități.”

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă