9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalBreaking : Joe Biden a câștigat! A devenit al 46-lea președinte al...

Breaking : Joe Biden a câștigat! A devenit al 46-lea președinte al SUA

BBC anunță că Joe Biden a câștigat bătălia în statul cheie – Pennsylvania, propulsându-l peste pragul de vot de 270 de colegi electorali necesari pentru a obține Casa Albă.

Rezultatul face din Donald Trump primul președinte cu un singur mandat din anii ’90.

Proiecția BBC cu privire la victoria lui Biden se bazează pe rezultatele neoficiale ale statelor care și-au terminat deja numărătoarea voturilor și pe rezultatele așteptate din state precum Wisconsin, în care numărătoarea continuă.

Alegerile au înregistrat cea mai mare participare din 1900. Joe Biden a câștigat până acum peste 73 de milioane de voturi, cel mai mare pentru un candidat la președinția SUA. Trump a atras aproape 70 de milioane, al doilea cel mai mare număr din istorie.

Echipa de Campanie a lui Donald Trump a depus o serie de procese în diferite state și vineri mai devreme, pe măsură ce Joe Biden a apărut în pragul victoriei, și a spus: „Aceste alegeri nu s-au terminat”.

Echipa de campanie a lui Trump a indicat că președintele nu intenționează să accepte rezultatul

Alegerile s-au luptat în timp ce cazurile de coronavirus și decesele au continuat să crească în Statele Unite, președintele Trump susținând că o președinție Biden ar avea ca rezultat blocaje și dezastre economice. Joe Biden l-a acuzat pe președinte că nu a impus măsuri suficiente pentru a controla răspândirea Covid-19.

 

Joe Biden urmează să se întoarcă acum la Casa Albă, unde a servit timp de opt ani în funcția de deputat al președintelui Barack Obama.

 

La vârsta de 78 de ani, va fi cel mai în vârstă președinte din istoria americană, record deținut anterior de bărbatul pe care l-a învins acum, Donald Trump, care are 74 de ani.

Proiectata victorie a lui Joe Biden după patru zile de numărare a voturilor minuțioasă este deznodământul unei campanii extraordinare, desfășurată în timpul unei pandemii devastatoare și a unor tulburări sociale răspândite și împotriva unui număr de persoane neconvenționale.

În cea de-a treia încercare pentru președinție, Joe Biden a găsit o modalitate de a naviga prin obstacolele politice și de a pretinde o victorie care, deși poate este restrânsă în bilanțul colegiului electoral, se preconizează că va depăși totalul național global al lui Trump cu cel puțin patru milioane de voturi.

 

BBC: Cu victoria proiectată, Joe Biden devine cel mai în vârstă om ales vreodată la Casa Albă. El aduce cu el prima femeie vicepreședinte, a cărei moștenire multi-etnică aduce cu sine numeroase alte beneficii.

 

Joe Biden poate începe acum sarcina grea de a planifica tranziția către noua sa administrație. El va avea puțin sub trei luni pentru a aduna un cabinet, pentru a stabili prioritățile politice și pentru a se pregăti să guverneze o națiune care se confruntă cu numeroase crize și împărțită brusc pe linii partizane.

Joe Biden visase la Casa Albă cei mai mulți dintre cei 50 de ani pe care i-a făcut pe arena publică. Cu acest premiu al unei vieți, totuși, vin provocările vieții.

 

Ce se întămplă acum?

 

De obicei, candidatul care pierde recunoaște, dar Trump a promis să conteste rezultatele alegerilor pe mai multe fronturi.

Răspunzând rezultatelor din Pennsylvania, campania sa a publicat o declarație în care se spunea: „Aceste alegeri nu s-au încheiat. Proiecția falsă a lui Joe Biden ca învingător se bazează pe rezultatele din patru state care sunt departe de a fi finale”.

O revizuire va avea loc în Georgia, unde marjele sunt strânse, iar Trump dorește același lucru în Wisconsin. De asemenea, el a promis că va acționa în justiție la Curtea Supremă, acuzând fraudă de vot.

Dacă rezultatul alegerilor este contestat, ar necesita echipele juridice să conteste acest lucru în instanțele de stat. Judecătorii de stat ar trebui apoi să susțină contestația și să dispună o numărătoare din nou, iar judecătorilor Curții Supreme li s-ar putea cere să anuleze o hotărâre.

Între timp, voturile din unele state continuă să fie numărate, iar rezultatele nu sunt niciodată oficiale până la certificarea finală, care are loc în fiecare stat în săptămânile următoare alegerilor.

Acest lucru trebuie făcut înainte ca 538 de oficiali aleși (alegători) de la Colegiul Electoral – care decid oficial cine câștigă alegerile – să se întâlnească în capitalele lor de stat pentru a vota pe 14 decembrie.

Voturile alegătorilor reflectă de obicei votul popular din fiecare stat. Cu toate acestea, în unele state aceasta nu este o cerință formală.

Noul președinte este învestit oficial în funcție pe 20 ianuarie, după o perioadă de tranziție, pentru a i se oferi timp să numească miniștri ai cabinetului și să facă planuri.

Predarea puterii are loc la o ceremonie cunoscută sub numele de inaugurare, care se desfășoară pe treptele clădirii Capitol din Washington DC.

După ceremonie, noul președinte se îndreaptă spre Casa Albă pentru a-și începe mandatul de patru ani în funcție.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă