Brazilia asigură ONU că luptă împotriva despăduririlor ilegale

Brazilia asigură ONU că luptă împotriva despăduririlor ilegale, în condiţiile în care Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, s-a declarat "profund îngrijorată de accelerarea drastică a despăduririi" în Amazonia, conform AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 10.09.2019 - 21:40

"Brazilia este pe deplin angajată în lupta împotriva situaţiei actuale din regiunea amazoniană. Guvernul brazilian îşi reafirmă angajamentul în lupta împotriva defrişărilor ilegale", a declarat ambasadoarea braziliană Maria Nazareth Azevedo în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Guvernul preşedintelui brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro a fost puternic criticat în ultimele săptămâni de comunitatea internaţională din cauza recrudescenţei despăduririlor şi incendiilor în Amazonia.

Cu ocazia deschiderii luni a celei de-a 42-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet a afirmat că "incendiile care fac în prezent ravagii în pădurea tropicală pot avea un impact catastrofal asupra umanităţii".

"Cele mai rele efecte ale acestor incendii sunt suferite de femeile, bărbaţii şi copiii care locuiesc în aceste regiuni. Este posibil să nu aflăm niciodată numărul total de morţi şi de răniţi care au avut loc în ultimele săptămâni în Bolivia, Paraguay şi Brazilia", a adăugat fosta preşedintă chiliană.

Şapte ţări care îşi împart Amazonia, printre care Brazilia, unde se află cea mai mare parte (60%), au definit săptămâna trecută, în Columbia, măsurile de protejare a acestei cele mai mari păduri tropicale.

Potrivit datelor oficiale provizorii, despăduririle Amazoniei în Brazilia s-au dublat practic în perioada ianuarie-august comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018.

La Geneva, ambasadoarea braziliană a dat asigurări că aceste incendii sunt "un fenomen sezonier, frecvent în timpul sezonului de secetă actual". Ele se situează la niveluri similare mediei din ultimii 20 de ani "şi chiar sub cifrele din perioada 2002-2005, 2007-2010", a declarat ea.

Şeful statului brazilian şi-a exprimat de mai multe ori sprijinul pentru exploatarea minieră în rezervaţii indigene şi zone protejate.

Comentarii