11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalBoris Johnson susține protestatarii din Hong Kong

Boris Johnson susține protestatarii din Hong Kong

Marea Britanie a rugat China în repetate rânduri să-și onoreze angajamentul de a proteja libertățile oamenilor din Hong Kong după ce poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din fosta colonie britanică împotriva unui proiect de lege privind extrădarea.

Hong Kong a avut parte de cele mai mari proteste din China, de când mulțimile au demonstrat împotriva suprimării sângeroase a activiștilor pro-democrației în și în jurul Pieței Tiananmen din Beijing în iunie 1989.

“Oamenii din Hong Kong au dreptul de a fi sceptici, sunt foarte îngrijorați de propunerea de extrădare pe continent, care ar putea fi motivată politic, o asa lege ar putea să le încalcarea drepturile omului”, a declarat Johnson într- o vizită la un centru de instruire a poliției din sudul Angliei.

“Deci, da, îi sprijin și le v-oi spune cu fericire pentru și v-oi fi cu ei la fiecare pas”, a spus fostul Secretar de Externe. “Aș dori să subliniez prietenilor noștri de la Beijing că abordarea ‘o singură țară, două sisteme’ a funcționat, funcționează și nu ar trebui abandonată”.

În cursul zilei de luni, sute de protestatari din Hong Kong au asediat parlamentul, după o demonstrație care a marcat aniversarea revenirii orașului in 1997 sub dominația chineză.

Turbulențele din Hong Kong au fost declanșate de un proiect de lege privind extrădarea, spun criticii, care va submina puterea judiciară independentă din Hong Kong și vor acorda puteri Beijingului să acuze activiștii in curțile continentale, care sunt controlate de Partidul Comunist.

Johnson, care a promis să părăsească Uniunea Europeană pe 31 octombrie cu sau fără o înțelegere, a declarat că nu crede că parlamentul britanic va opri Marea Britanie să iasa din UE.

“Ceea ce vreau eu este un Brexit rezonabil care este pe placul de ambelelor părți ale canalului, dar trebuie să ieșim până pe 31 octombrie”, a declarat Johnson, în vârstă de 55 de ani.

Boris se luptă cu Secretarul de Externe Jeremy Hunt pentru slujba de top. Rezultatele unui vot de circa 160.000 de membri ai Partidului Conservator cu privire la cine ar trebui să fie liderul lor și viitorul prim-ministru v-or fi anunțați pe 23 iulie.

Cele mai citite

Endrick, la doar 17 ani, are o iubită model. Momente inedite după Spania – Brazilia

Tânărul fotbalist Endrick, în vârstă de doar 17 ani, a reușit să strălucească din nou în tricoul naționalei Braziliei, de această dată într-un meci...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă