Boris Johnson reclamă o portiţă de ieşire din ”backstop”

Regatul Unit este necesar să modifice acordul Brexitului negociat cu Uniunea Europeană (UE), pentru a dispune de o portiţă de ieşire din ”plasa de siguranţă” ("backstop") cu privire la frontiera irlandeză, consideră Boris Johnson, relatează Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 11.02.2019 - 18:30

Fostul ministru britanic de Externe, un susţinător înfocat al Brexitului, a evocat o limitare în timp a aceste ”plase de siguranţă”, menită să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, sau un mecanism care să permită Regatului Unit să o părăsească unilateral.

”Unele dintre ideile evocate de premierul (Theresa May) în Camera Comunelor par rezonabile”, a declarat luni, la radio BBC Johnson.

”Eu cred că aş vrea să analizez îndeaproape ceea ce propune şi trebuie ca acest lucru să ofere Regatului Unit o portiţă de ieşire din backstop”, a apreciat el.

Întrebat în acest sens de BBC, Boris Johnson nu a vorbit în mod explicit despre o înlăturare pur şi simplu a acestei caluze de salvgardare, ci a apreciat că acest ”compromis Malthouse” pare soluţia cea mai promiţătoare.

Acest compromis care poartă numele unuia dintre iniţiatorii săi, deputatul conservator Kit Malthouse, are ambiţia să strângă o majoritate în Parlament care să le promită "Brexiter"-ilor o abandonare a "backstop"-ului, iar susţinătorilor rămânerii în UE garanţii care să minimalizeze riscul unor perturbări în cazul unei ieşiri fără acord.

Comentarii