23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBoris Johnson, în ofensivă pentru preluarea puterii în Marea Britanie

Boris Johnson, în ofensivă pentru preluarea puterii în Marea Britanie

Boris Johnson, susţinător al unei rupturi ferme de Uniunea Europeană (UE), i-a cerut Theresei May să promită că nu va majora impozitele, pentru a-i permite economiei britanice să se relanseze după ieşirea din UE, invitând-o să urmeze exemplul preşedintelui american Donald Trump.

„A venit momentul pentru acest guvern conservator să arate cum o Mare Britanie post-Brexit se va traduce printr-o economie fericită şi dinamică”, a scris Johnson într-un articol pentru săptămânalul Daily Telegraph.

Aceste cuvinte „nu vor pune câtuşi de puţin capăt zvonurilor conform cărora el (Boris Johnson) se pregăteşte să preia conducerea Partidului Conservator”, analizează cotidianul.

Duminică, Boris Johnson a criticat-o deja pe May, comparând proiectul ei pentru Brexit, „planul de la Chequers”, cu „o centură explozibilă” ataşată Marii Britanii şi al cărei „detonator i-a fost predat Uniunii Europene”. Aceste cuvinte au provocat un şoc, inclusiv în cadrul Partidului Conservator, secretarul de stat pentru afaceri externe Alan Duncan estimând că ele constituie “unul dintre momentele cele mai dezolante din politica modernă britanică”.

„Acesta nu este un limbaj pe care l-ar folosi un premier”, a reacţionat luni purtătorul de cuvânt al Theresei May în cadrul unui briefing de presă, refuzând să facă alte declaraţii asupra acestui articol „pentru a nu-l alimenta”. În ceea ce priveşte planul de la Chequers, „acesta este singurul plan pe masă care va corespunde dorinţei britanicilor şi care va evita în acelaşi timp o frontieră dură în Irlanda de Nord”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Atacurile virulente ale lui Boris Johnson împotriva Theresei May sunt interpretate de unii dintre detractorii săi drept o tentativă de a deturna atenţia presei britanice de la divorţul său cauzat de presupusele sale infidelităţi.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă