13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalBoicot social – media împotriva Chinei în Hong Kong!

Boicot social – media împotriva Chinei în Hong Kong!

Mai multe țări au criticat China pentru impunerea unei noi legi de securitate în Hong Kong, invocând faptul că aceasta amenință autonomia de lungă durată a teritoriului, majoritatea rețelelor de socializare acționând, pe cale de consecință, întru închiderea canalelor de comunicare cu organismele de control ale statului. Chiar dacă Facebook, Google și Twitter generează venituri din vânzarea de publicitate clienților chinezi, companiile au decis să boicoteze comunicarea cu autoritățile guvernamentale din insulă, încercând să ofere un exemplu altor doi giganți tehnologici, Apple și Microsoft. Apple a respectat majoritatea cererilor primite de la guvernul Hong Kong între ianuarie și iunie, iar Microsoft – care menține o prezență semnificativă în China continentală – nu a anunțat până la această oră nici o modificare a politicii. Aplicația de chat Telegram a anunțat pentru prima dată planurile de a opri cooperarea cu Poliția din Hong Kong. “Înțelegem dreptul de confidențialitate al utilizatorilor noștri”, a declarat compania duminică pentru presa liberă din Hong Kong, declarând că, în consecință, ”Telegram nu mai intenționează să prelucreze nicio solicitare de date referitoare la utilizatorii săi din Hong Kong până când nu se ajunge la un consens internațional în legătură cu schimbările politice în curs în oraș”. Facebook a urmat exemplul Telegram, spunând că nu va mai avea în vedere solicitările autorităților chineze, „în așteptarea evaluării ulterioare” a problemelor legate de drepturile omului. “Credem că libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului și susținem dreptul oamenilor de a se exprima fără teamă pentru siguranța lor sau alte repercusiuni”, au spus reprezentanții Facebook. De asemenea, WhatsApp a subliniat ”dreptul persoanelor de a avea conversații private online” afirmând că rămân angajați să ofere servicii de mesagerie private pe care să le asigure utilizatorilor din Hong Kong”. De asemenea, Google a declarat că a întrerupt producția pentru noile solicitări de date când noile reguli au intrat în vigoare iar Twitter a reacționat în mod similar.

Statele Unite anunță interzicearea aplicațiilor social – media chineze!

Marți, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Mike Pompeo, a declarat pentru Fox News că SUA are în vedere, în prezent, un ansamblu de norme prin care să fie interzisă activitatea aplicațiilor chineze de social media, considerând că și TikTok este una dintre acestea, în ciuda deciziei companiei de a se alătura boicotului impus de marii jucători ai pieței social – media. ”Nu vreau să ies cu declarații în fața demersului președintelui, dar este un lucru pe care îl avem în vedere”, a spus Mike Pompeo.

Retragerea TikTok din Hong Kong, un pariu gen ”totul sau nimic” cu propria sa imagine

TikTok a surprins opinia publică prin anunțul de ieri, potrivit căruia va renunța la operațiunile sale din Hong Kong ca urmare a impunerii, de către China, a unei noi legi de securitate asupra orașului.
“Având în vedere evenimentele recente, am decis să oprim operațiunile aplicației TikTok din Hong Kong”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, procesul urmând a fi realizat în termen de câteva zile.

Decizia TikTok de a opri operațiunile din Hong Kong ale aplicației sale video populare pare neobișnuită – dar este una strategică, de imagine. Compania s-a străduit mult timp să combată suspiciunile conform cărora ar opera în conformitate cu legislația chineză sau sub controlul Beijingului. Acesta este motivul pentru care TikTok a depus eforturi intense pentru a-și schimba imaginea globală – această mișcare putând fi încă un pas către dezideratul urmărit. De asemenea, TikTok a asigurat opinia publică asupra faptului că, indiferent dacă i se solicită sau nu, nu va transmite niciodată date personale către Beijing, însă șederea în Hong Kong, în conformitate cu noua lege, poate îngreuna respectarea acestui angajament. Cea mai mare piață a operatorului este India – unde aplicația a fost recent interzisă de guvernul indian din cauza conflictului de frontieră cu China. Analiștii spun că TikTok ar putea pierde până la un miliard de dolari din veniturile din publicitate din India, acesta fiind de fapt motivul pentru care rețeaua dorește să arate că nu este deținută din China – ci reprezintă, de fapt, o companie globală, player de socializare internațional și responsabil.

Liderul Hong Kong pune noul sistem normativ pe seama ”restabilirii siguranței naționale”

Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a apărat legea de securitate națională impusă de Beijing, spunând că nu este un „tristă și mohorâtă” pentru oraș. Lam a spus că legea va restabili statul de drept în Hong Kong, readucând astfel orașului statutul de unul dintre cele mai sigure orașe din lume, după protestele pro-democrație de anul trecut, adesea devenite violente. „În comparație cu legile de securitate națională din alte țări, legea din Hong Kong este o lege destul de blândă. Domeniul său de aplicare nu este la fel de larg ca în alte țări și chiar în China”, a spus Carrie Lam. Normativul a fost puternic criticat la nivel mondial pentru subminarea libertăților garantate în cadrul a ceea ce la nivel internațional s-a impus ca și concept de „o singură țară, două sisteme”, convenit ca parte a procesului de revenire a fostei colonii britanice la guvernarea chineză în 1997.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă