11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBoardul Nissan se reuneşte joi pentru a decide soarta lui Carlos Ghosn

Boardul Nissan se reuneşte joi pentru a decide soarta lui Carlos Ghosn

Potrivit surselor, reuniunea ar urma să înceapă în cursul după-amiezii la sediul Nissan de la Yokohama, la periferia capitalei Japoniei şi ar urma să dureze aproximativ două ore. În spatele uşilor închise, şase bărbaţi şi o femeie vor decide soarta preşedintelui consiliului de administraţie al alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi Motors, cel mai mare constructor auto mondial, a cărui viaţă s-a schimbat brusc începând cu ziua de luni.

Potrivit unei surse din apropierea conducerii Nissan, orice alt scenariu decât demiterea lui Ghosn este puţin probabil. “Propunerea nu ar fi fost supusă la vot dacă ar fi existat cea mai mică îndoială”, a apreciat sursa.

Directorul general Hiroto Saikawa va fi cel care va conduce dezbaterile, iar decizia va fi luată prin ridicarea mâinii. Patru voturi vor fi suficiente pentru demiterea lui Carlos Ghosn, care, cel mai probabil, ar urma să fie înlocuit de Saikawa.

Simultan la parchetul din Tokyo va fi organizată o conferinţă de presă, într-un moment în care în mass media japoneză curg revelaţiile cu privire la neregulile de care ar fi vinovat Carlos Ghosn.

Oficial, franco-libiano-brazilianul Ghosn este acuzat că, împreună cu alţi complici, “şi-a minimizat retribuţia în cinci reprize, perioada iunie 2011 – iunie 2015”, declarând la fisc venituri totale de 4,9 miliarde de yeni (aproximativ 37 milioane euro) în locul unor venituri de aproape 10 miliarde de yeni. Însă Ghosn este acuzat şi că a folosit bunurile companiei Nissan în scopuri personale, potrivit rezultatelor unei anchete interne efectuate de Nissan în ultimele luni.

Miercuri, tribunalul din Tokyo a decis să prelungească mandatul de reţinere al lui Carlos Ghosn pentru 10 zile în vederea continuării anchetei. Este posibil ca reţinerea să se prelungească şi mai mult având în vedere regulile din sistemul judiciar japonez.

La grupul francez Renault însă, unde Carlos Ghosn ocupă funcţia de preşedinte director general, prudenţa este cuvântul de ordine. Consiliul de administraţie al grupului care deţine marca Dacia a cerut partenerului Nissan să îi transmită informaţiile pe care le deţine în cadrul anchetei interne ce îl vizează pe Ghosn. Apreciind că nu este în măsură să se pronunţe pe fond cu privire la acest dosar, constructorul francez a decis să asigure interimatul prin numirea numărului doi, Thierry Bolloré, în postul lui Ghosn.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun, etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă