Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Bloomberg: Polonia oferă argumente pentru reforma justiţiei

Guvernul Poloniei a lansat o campanie pentru a convinge UE că reformele controversate au rolul creşterii eficienţei sistemului judiciar, notează agenția Bloomberg.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 03.03.2018 - 14:33

Marcin Warchol, adjunctul ministrului polonez al Justiţiei, efectuează un turneu în Olanda, Slovacia, Danemarca şi Croaţia în numele Guvernului naţionalist de la Varşovia pentru contracararea a ceea ce el numeşte „ştiri false” despre proiectele de lege din sistemul judiciar.

„Este amuzant”, afirmă el despre publicul european. „La început există mereu neîncredere: «Sunteţi fascişti, încălcaţi normele statului de drept». Apoi, după trei-patru ore de discuţii, spun: «Nu aveam nicio idee, într-adevăr aveţi probleme»”, afirmă Warchol.

"Uniunea Europeană este atât de îngrijorată de reformarea sistemului judiciar din Polonia, încât a iniţiat, în premieră, procedura formală de suspendare a drepturilor de vot pe care Polonia le are în instituţiile comunitare. Comisia Europeană, cea mai mare parte a comunităţii judiciare şi opoziţia din Polonia, alături de aproape toţi analiştii politici europeni liberali consideră că legile justiţiei completează transferul sistemului judiciar sub controlul partidului de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS). Faptul că Polonia nu a renunţat la aceste reforme a amplificat clivajul politic între ţările est şi vest-europene, clivaj creat prin refuzul Ungariei, Poloniei şi Cehiei de a accepta refugiaţi din Orientul Mijlociu. Iar acţiunile UE în această situaţie vor transmite semnale importante statelor membre neliniştite", scrie editorialistul Leonid Bershidsky, într-un articol publicat de agenţia de presă Bloomberg sub titlul „Polonia interacţionează cu Europa pe tema războiului contra judecătorilor / Uniunea Europeană deţine suficiente cărţi pentru stoparea epurării din sistemul judiciar. Dar ofensiva de lobby a Varşoviei ar putea funcţiona”.

Într-un interviu, Morawiecki a declarat că Guvernul pe care îl conduce va finaliza elaborarea unei carte albe despre reformele din domeniul judiciar. „Intenţionăm să convingem Bruxellesul cât de îmbunătăţit, transparent şi independent va deveni sistemul judiciar”, a declarat Morawiecki.

„Dar în timp ce oficialii guvernamentali polonezi încearcă să îşi prezinte viziunea Uniunii Europene şi statelor membre, acelaşi lucru îl fac şi judecătorii polonezi reprezentanţi în asociaţia profesională Iustitia şi Consiliul Naţional Judiciar, organismul oficial care numeşte judecători polonezi. Are loc un război intens al discursurilor, fiecare parte ignorând-o pe cealaltă în apelurile adresate celor din străinătate. Faptul că opiniile externe sunt atât de apreciate în această luptă este un semnal încurajator că Polonia nu merge pe calea Rusiei conduse de preşedintele Vladimir Putin”, notează editorialistul Bloomberg.

Reformele controversate includ reducerea vârstei de pensionare a membrilor Curţii Supreme de Justiţie, ce ar presupune retragerea din activitate a 40% dintre cei 80 de judecători ai instanţei, desemnarea de către Parlament a membrilor Consiliului Naţional Judiciar, precum şi crearea unor noi secţii ale Curţii Supreme care pot iniţia proceduri disciplinare şi pot revizui deciziile judiciare emise după anul 1997. 

Marcin Warchol susţine că sistemul judiciar din Polonia este foarte ineficient, deşi are mai mulţi judecători şi personal administrativ decât multe dintre statele membre. La rândul lor, judecătorii susţin că instanţele poloneze rezolvă cazurile mai rapid decât cele din alte ţări europene.

„Uniunea Europeană va trebui să decidă curând dacă va face concesii, măcar în mod parţial, pe fondul ofensivei de lobby a Guvernului polonez. Warchol afirmă că Polonia este dispusă la compromisuri, deşi există unele «linii roşii», precum rolul mai slab al judecătorilor în procedurile de numire din sistemul judiciar şi în camerele Curţii Supreme de justiţie; UE trebuie doar să transmită ce este acceptabil”, mai arată Bloomberg.

„Dacă are dreptate, atunci judecătorii polonezi sunt într-o perioadă dură. Vor beneficia doar de puţină susţinere în menţinerea independenţei şi ar putea fi nevoiţi să înveţe să lucreze mai eficient în circumstanţe potrivnice. Dar dacă va eşua campania de convingere a Guvernului polonez şi UE va trece la măsuri punitive, toţi polonezii ar putea avea de suferit, dat fiind că Europa devine un loc incomod pentru ei, iar asistenţa economică se va diminua”, concluzionează editorialistul Leonid Bershidsky.

De altfel, la mijlocul lunii februarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că există „o şansă bună” de reconciliere între Polonia şi Uniunea Europeană, în contextul în care executivul comunitar a activat contra Varşoviei, în luna decembrie, articolul 7 al Tratatului de la Lisabona.

Comentarii

loading...