Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Jen Reid și monumentul abuzului statuat prin toleranța excesivă

”Black Lives Matter” își ridică abuziv statui în Marea Britanie!

Statuia comerciantului de sclavi Edward Colston a fost înlocuită, miercuri dimineața, la Bristol, în mare grabă, cu o sculptură a unuia dintre protestatarii a căror furie a doborât de pe soclu monumentul statuar al personajului istoric.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 16.07.2020 - 09:08

Figura imortalizată a lui Jen Reid, protestatara care a fost fotografiată în picioare, cu pumnul ridicat, după ce negustorul din secolul al XVII-lea a fost răsturnat de demonstranții Black Lives Matter luna trecută, a fost ridicat în zori de o echipă condusă de artistul Marc Quinn. Ajunsă la fața locului cu puțin înainte de ora 5 dimineața, echipa de 10 oameni a lucrat rapid pentru a instala statuia lui Reid, protagonista însăși declarând că lucrează în secret cu sculptorul la această idee de săptămâni întregi. Toată operațiunea a avut loc fără niciun fel de aprobare a autorităților locale, încă nehotărâte asupra destinației pe care ar urma să o aloce soclului de pe care a fost demolată statuia negustorului britanic Edward Colston. În partea inferioară a postamentului a fost plasată o pancartă de carton care scria „viețile negre încă mai contează”, iar la scurt timp după ce muncitorii au plecat, Reid a pozat în fața statuii cu pumnul în aer, imitând gestul care a stat la baza imortalizării sale și ridicării noii statui pe soclu. Imediat după finalizarea acțiunii, o mulțime de navetiști și de trecători s-au adunat pentru a face poze și pentru a discuta în fața statuii, în lipsa oricărei reacții din partea consiliului municipal sau a poliției.

Statuia BLM, ”datorie de onoare”...

Autorul statuii BLM, artistul Marc Quinn, ale cărui opere cele mai cunoscute includ autoportretul său intitulat „Cap însângerat” și o sculptură a unui artist care a ocupat temporar un alt postament, în Piața Trafalgar, Alison Lapper Pregnant, a declarat că a considerat a fi o datorie de onoare ca artiștii albi de seamă să amplifice, prin operele lor, vocea străzii. „Am simțit întotdeauna că face parte din meseria mea să aduc lumea în artă și artă în lume”, a spus Quinn, cel care a realizat o întreagă serie de lucrări inspirate de revoltele care au urmat uciderii de către Poliție a lui Mark Duggan în 2011.
Sculptura ridicată abuziv pe soclul lui Colston probabil ca va revigora dezbaterea asupra patromoniului statuar din Marea Britanie, care a început odată cu răsturnarea statuii negustorului, în urmă cu mai bine de o lună. În săptămânile care au urmat și, pe fondul presiunii crescute din partea mișcării Black Lives Matter, Colegiul Oriel s-a alăturat campaniei de susținere a apelurilor pentru înlăturarea unei alte statui, cea a imperialistului victorian, Cecil Rhodes. După ce premierul, Boris Johnson, a răspuns apelurilor, spunând că înlăturarea unor astfel de statui nu e altceva decât o încercare de „a ne minți cu privire la propria noastră istorie”, contra-protestatarii s-au adunat la Londra pentru a combate o presupusă amenințare la adresa unei statui care îl înfățișează pe Winston Churchill. De la demolarea lui Colston, deși au fost vehiculate mai multe variante de înlocuire cu alte monumente, inclusiv cu cel dedicat manechinului și pedofilului notoriu Jimmy Savile, nicio decizie permanentă cu privire la viitoarea destinație a postamentului liber nu a fost luată.

Comentarii