Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Spionii israelieni căutau informații cu caracter personal despre negociatorii lui Barack Obama

Black Cube, angajată de Administrația Trump pentru a discredita „dosarul nuclear iranian“

Black Cube, firma israeliană ce a devenit de notorietate prin serviciile prestate pentru mogulul violator de la Hollywood, Harvey Weinstein, în contra celor ce îl acuzau, a fost angajată și de Administrația Trump, pentru discreditarea dosarului nuclear iranian.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 07.05.2018 - 22:37

 
Publicația britanică The Observer a dezvăluit că echipa președintelui Trump a angajat firma privată israeliană de spionaj pentru „a orchestra“ o campanie de discreditare a persoanelor-cheie din Administrația Obama care au ajutat la negocierea acordului nuclear iranian.

În cadrul unei operațiuni complexe de discreditare a acordului, în mai 2017, persoane din tabăra Trump au contactat firme private pentru a strânge informații ce i-ar putea incrimina pe Ben Rhodes, unul din principalii consilieri de securitate națională ai lui Barack Obama, și pe Colin Kahl, consilier pentru securitatea națională al ex-vicepreședintelui Joe Biden, că au avut foloase de pe urma acordului.

     Black Cube, renumită pentru „treburi murdare“

Aceste dezvăluiri extraordinare intervin cu câteva zile înaintea datei-limită de 12 mai fixată de Trump pentru a suprima sau continua respectarea acordului internațional care limitează programul nuclear al Iranului.

„Sunt acuzații extraordinare și înfricoșătoare, dar care ilustrează și un înalt nivel de disperare al lui Trump și al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, nu doar pentru discreditarea acordului, ci și pentru subminarea celor care au lucrat la el“, a declarat fostul ministru de Externe al Marii Britanii, Jack Straw, care a fost implicat în eforturile anterioare pentru restrângerea programelor nucleare și balistice iraniene.

Surse citate de publicația britanică au precizat că responsabili din echipa lui Donald Trump au contactat spionii israelieni, renumiți pentru „treburi murdare“, câteva zile după ce președintele american a vizitat Tel Aviv în urmă cu un an, când Trump i-a promis lui Netanyahu că Iranul nu va avea niciodată arme nucleare și a sugerat că iranienii „cred că pot să facă ce vor“ după negocierea acordului nuclear din 2015.

În replică, Black Cube a dat un comunicat conform căruia firma nu discută, nu confirmă, nu infirmă nimic în afara clienților și că întotdeauna acționează în respect față de legile statelor pe teritoriul cărora își desfășoară activitatea.

Black Cube a fost înființată în 2010, de Dan Zorella, fost ofițer într-o unitate de elită israeliană, și Avi Yanus, cu scopul de a construi o versiune civilă a agențiilor de spionaj Mossad, MI6, CIA. Agenții care lucrează în firmă sunt foști ofițeri de informații în diferite unități israeliene, plus „detectivi“ civili.

     Pe urma „sponsorizărilor“

Potrivit documentelor, li s-a cerut agenților Black Cube să caute în viața personală și politică a lui Rhodes și a lui Kahl.

Între alte lucruri, au examinat relațiile lor personale, orice implicare cu elemente de influență ale Iranului și dacă au beneficiat politic sau personal de acordul nuclear. Exact ca și în „dosarul Weinstein“, agenții firmei au contactat eminenți iranieni americani și jurnaliști în favoarea acordului  - de la New York Times, MSNBC, Atlantic, Vox și Haaretz, ziar israelian care a avut contacte frecvente cu Rhodes și Kahl, căutând să afle dacă au existat sponsorizări pentru a face lobby.

Donald Trump l-a acuzat pe Obama că a favorizat regimul iranian pentru a obține un acord nuclear „perfect vicios“. 

Săptămâna trecută, într-o prezentare anunțată dramatic, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat Teheranul că a continuat să ascundă și să extindă tehnologia nucleară, după semnarea acordului din 2015, prezentând „dovezi noi și concludente“, care însă n-au dovedit altceva decât determinarea Israelului de a pune capăt expansiunii influenței Iranului în zonă.

Puterile europene, inclusiv Marea Britanie, au răspuns că declarațiile lui Netanyahu întăresc necesitatea menținerii acordului. Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a cerut lui Trump să nu abandoneze acordul nuclear iranian, avertizând că există riscul real de război.

Apoi au apărut informații despre o întâlnire la New York între  John Kerry și ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, pentru elaborarea unei strategii în vederea salvării pactului pentru care au negociat ani de zile.

Duminică, Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, a sosit la Washington în speranța de a-l convinge pe Trump să mențină acordul.

Miercuri, Benjamin Netanyahu va face o vizită la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin pe tema riscurilor expansiunii iraniene.  

 

Comentarii

loading...