21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBilanţul victimelor inundațiilor din Europa crește pe zi ce trece

Bilanţul victimelor inundațiilor din Europa crește pe zi ce trece

Peste 180 de persoane și-au pierdut viața în urma catastrofei natural, iar numărul acestora este estimat să crească ținând cont că multe persoane sunt încă dispărute.

Germania a fost cea mai afectată de vremea extremă, cu cel puțin 155 de persoane ucise în regiunea Renania-Palatinat și în vecinătatea Renania de Nord-Westfalia. Olanda, Franța și Elveția au fost, de asemenea, afectate de inundații, cele mai grave pe care Europa le-a cunoscut, în memoria actuală. Belgia a confirmat și ea 27 de victime. Aici armata a fost mobilizată în patru din cele zece provincii ale ţării pentru a ajuta la operaţiunile de salvare şi evacuare. Prim-ministrul Alexander De Croo a declarat 20 iulie zi de doliu naţional. El a spus că inundaţiile, în care au murit 27 de oameni, ar putea fi „cele mai catastrofice pe care le-a văzut ţara”.

Echipaje de salvare din Franţa, Italia şi Austria au fost trimise în Liege, unde rezidenţii au fost evacuaţi din cauza viiturilor.

În Olanda, mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele în provincia Limburg, unde apele au acoperit oraşe şi au distrus un dig. Şi în Elveţia, râurile şi lacurile s-au revărsat în urma ploilor torenţiale.

Furtunile au distrus drumurile și podurile și au redus casele la moloz și noroi.

Ploile abundente și inundațiile au continuat la finalul săptămânii care tocmai s-a încheiat în alte părți ale Europei, dar în Germania apele s-au retras lăsând în urmă case și afaceri distruse.

Orașul Wassenberg, inundat când barajul aflat în apropiere a cedat, a suferit un dezastru masiv, iar locuitorii săi sunt în stare de șoc. La periferia orașului Erftstadt, din Renania de Nord-Westfalia, autostrada 265 semăna mai mult cu un râu decât cu un drum sâmbătă. Forțele armate germane au intervenit în recuperarea vehiculelor prinse de apele inundațiilor. Unitățile militare au ajuns și în alte orașe și sate pentru a ajuta la eforturile de curățare a persoanelor dispărute.

Numărul persoanelor dispărute continuă să scadă pe măsură ce sunt localizate, dar se așteaptă ca numărul morților să crească odată cu continuarea operațiunilor de salvare.

·       Liderii își afirmă sprijinul și solidaritatea

Cancelarul german Angela Merkel era așteptat să viziteze regiunea duminică. Vizita ei vine după ce președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a mers sâmbătă în zonă și a precizat că va avea nevoie de sprijin pe termen lung.

“O mulțime de oameni și-au pierdut tot ce și-au petrecut viața construind – bunurile lor, casa lor, acoperișul de deasupra capului”, a spus Steinmeier, punctând: „Doar în câteva săptămâni va fi clar cât de multă pagubă trebuie compensată”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat sâmbătă cele mai afectate regiuni din Belgia și a asigurat rezidenții de sprijinul Uniunii Europene.

“Inima mi-a înghețat când am întâlnit oameni care și-au pierdut casele și economiile unei vieți. Le-am spus: Europa este cu tine. Îți împărtășim durerea. Te vom ajuta să te refaci”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Și Papa Francisc şi-a exprimat duminică ”solidaritatea” cu ţările europene afectate de inundaţii, cu ocazia tradiţionalei rugăciuni Angelus rostită de la fereastra Palatului Apostolic, la prima sa apariţie publică la Vatican după ieşirea din spital unde s-a aflat timp de zece zile pentru o intervenţie chirurgicală la colon, relatează AFP.

“Îmi exprim solidaritatea cu populaţiile Germaniei, Belgiei şi Olandei, lovite de dezastre şi inundaţii”, a declarat Papa Francisc în faţa credincioşilor, pelerinilor şi a turiştilor adunaţi, ca de obicei, în Piaţa Sfântul Petru pentru a-l vedea pe Suveranul Pontif.

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă