7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalBelgia vrea măsuri urgente la nivel european pentru a stopa răspândirea pestei...

Belgia vrea măsuri urgente la nivel european pentru a stopa răspândirea pestei porcine

Pesta porcină africană a ajuns în Europa Occidentală, au confirmat joi autorităţile, după ce doi mistreţi morţi din cauza acestei boli au fost găsiţi în Belgia, ceea ce a provocat îngrijorări în rândul fermierilor din Olanda, Franţa, Germania şi Luxemburg, ţări aflate relativ aproape de locul descoperirii cazurilor.

Organizaţiile din sectorul agricol belgian au trimis o scrisoare comună solicitând un plan european pentru rezolvarea problemei. Acestea au sugerat adoptarea unor metode pentru sacrificarea animalelor din zonele afectate şi un plan de reducere a populaţiei de mistreţi.

Organizaţiile solicită un plan la nivel european pentru a defini şi proteja zona afectată. “Este posibil ca mistreţii să fi migrat deja peste graniţe şi epidemia să se răspândească spre Franţa şi Luxemburg”, au explicat organizaţiile. Ele vor înfiinţarea rapidă a unui comitet dedicat exportului de carne şi de produse din carne de porc, în care să fie incluse şi organizaţiile din domeniu. Comitetul va prezenta o strategie de limitare a impactului epidemiei asupra exportatorilor belgieni.

Luni, comisarul european responsabil pentru sănătate şi siguranţa alimentară, Vytenis Andriukaitis, se va întâlni cu oficiali belgieni din regiunile Valonia şi Flandra, iar o echipă de experţi ai Comisiei Europene va coordona, împreună cu autorităţile belgiene, situaţia cauzată de descoperirea a două cazuri de pestă porcină africană în Belgia.

“Autorităţile belgiene au anunţat joi că au găsit două cazuri izolate de pestă porcină africană la doi mistreţi care au fost găsiţi morţi într-o pădure din regiunea Etalle”, a informat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, adăugând că oficialii CE sunt în legătură strânsă cu autorităţile belgiene.

“O echipă de experţi a fost solicitată de autorităţile belgiene şi va fi trimisă săptămâna aceasta. Comisarul european responsabil pentru sănătate şi siguranţa alimentară se va întâlni luni cu miniştri din regiunile Valonia şi Flandra”, a precizat oficialul european.

Până acum, virusul a fost descoperit în opt ţări din estul UE, precum şi în Ucraina şi în Rusia. Luna trecută, România a confirmat cea mai gravă epidemie de la Al Doilea Război Mondial şi până în prezent, sacrificând peste 250.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Germania, Spania şi Franţa sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc după China.

Pesta porcină africană s-a extins rapid în Europa de Est şi în China – cel mai mare producător global de carne de porc – unde apar zilnic noi cazuri la distanţe mari unul faţă de altul.

România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria sunt ţările cele mai afectate de pesta porcină africană, autorităţile şi fermierii fiind extrem de îngrijoraţi din cauza ritmului în care se răspândeşte epidemia. Până acum au fost sacrificate în România aproximativ 250.000 de animale din cauza pestei porcine africane.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă