8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalBelgia renunță la echipamentele 5G fabricate de Huawei și ZTE

Belgia renunță la echipamentele 5G fabricate de Huawei și ZTE

Printre restricțiile impuse de Consiliul Național de Securitate al Belgiei de săptămâna aceasta se numără inclusiv interzicerea completă a utilizării echipamentelor produse de furnizorii cu risc ridicat, la nivel de configurație structurală a rețelelor 5G și impunerea unui plafon maxim de participare de 35% pentru tehnologia oferită de astfel de furnizori în rețelistica de acces radio, se arată în adresele comunicate de guvern companiilor de telecomunicații.
Serviciile de securitate ale Belgiei vor defini, de asemenea, zonele geografice și domeniile sensibile în care va fi restricționată utilizarea acestor furnizori de risc, precizează notele.

Belgia pune capăt dependenței de China în domeniul tehnologiei informațiilor

Deși decizia nu a făcut mențiuni specifice către firmele chineze Huawei și ZTE, guvernul belgian a declarat că va respecta, în implementarea strategiei sale, planul de instrumente al Comisiei Europene privind securitatea 5G, care a definit „furnizorii cu risc ridicat” ca furnizori ce ar putea fi „supuși interferențelor dintr-o țară non-UE” prin intermediul legislației de informații, prin control guvernamental sau prin lipsa cadrului democratic în țara de origine, toate aceste criterii fiind asociate în special a celor două firme chineze.
Decizia guvernului belgian este și un răspuns la solicitările repetate ale Statelor Unite, care au cerut țărilor europene, de mai bine de un an, să impună o interdicție deplină în folosirea echipamentelor Huawei.
În momentul de față, rețelele belgiene se bazează aproape exclusiv pe echipamentele chineze pentru antenele și stațiile de bază, au arătat cifrele informale ale industriei. Operatorul de stat Proximus și filiala locală a gigantului francez Orange au încheiat acorduri majore cu Huawei pentru rețelele lor 4G, iar un al treilea operator, Telenet, a făcut acest lucru cu al doilea producător, ca mărime, de echipamente chineze, ZTE. În aceste condiții, dependența de echipament chinez este cu atât mai dificilă pentru Belgia, cu cât ea găzduiește și cartierul general al NATO cât și principalele instituții ale UE.

SUA: ”Tranzacțiile Huawei se evaporă în toată lumea!”

Guvernul Statelor Unite a avertizat în ultimele luni că ar putea reduce schimbul de informații cu țările care folosesc furnizori chinezi. “A sosit momentul să ne manifestăm cu totții în favoarea securității 5G”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, miercuri, adăugând că “tranzacțiile Huawei cu operatorii de telecomunicații din întreaga lume se evaporă, deoarece țările tolerează doar operatori de încredere în rețelele lor 5G.”
Consiliul Național de Securitate al Belgiei a decis că operatorii de telecomunicații care au achiziționat deja anumite părți pentru viitoarele rețele 5G vor trebui să se alinieze noilor standarde și reglementări în termen de cinci ani. De asemenea, guvernul a însărcinat autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor naționale să redacteze în următoarele luni textele normative, pentru a modifica legislația națională în domeniul telecomunicațiilor, în scopul implementării noilor seturi de reguli.

Cele mai citite

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă