Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Wikipedia

Bătălia puterii pentru Algeria „day after“, perioada post-Bouteflika

După manifestațiile masive de protest contra candidaturii președintelui Abdelaziz Bouteflika la al cincilea mandat, care au loc în întreaga Algerie și devin tot mai ample, în cercurile puterii sunt studiate mai multe opțiuni, potrivit El Watan.

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 11.03.2019 - 16:04

Algerienii sunt în așteptarea unei decizii din partea puterii de la Alger care, în opinia lor, nu mai poate ignora milioanele de voci care resping actualul sistem, nu mai poate rămâne tăcută sau să producă o altă scrisoare atribuită lui Bouteflika în care avertizează împotriva haosului. Ziarul online TSA dezvăluie că decidenții studiază un nou plan privind „propunerea unei amânări a alegerilor prezidențiale cu 10-12 luni“.

Amânarea scrutinului a fost déjà pe masă în decembrie, când fratele președintelui, Said Bouteflika, se pare deținătorul din umbră al puterii, a negociat modalitățile cu Abderrazak Makri, președintele Mișcării pentru societatea păcii (pro Frații Musulmani), înainte ca armata și o parte a statului profund să respingă categoric această opțiune. Acum, sub presiunea străzii, ea este reluată avându-se în vedere un răspuns favorabil principalei revendicări a manifestanților – renunțarea lui Bouteflika la al cincilea mandat. Renunțarea clanurilor puterii la scenariul „mandatului 5“ înseamnă de fapt schimbarea radicală a sistemului la putere de două decenii.

Din cauza opacității și complexității acestui sistem este dificil de măsurat influența reală a acestor grupuri compuse din persoane considerate „sigure“: militari, oligarhi, oamenii politici, clanuri familiale. Clanul Bouteflika este clanul Said Bouteflika, fratele mai mic și consilier al președintelui, care a preluat puterea după accidentul cerebral al acestuia în 2013, de ani de zile fiind considerat „eminența cenușie“ sau „vice-rege“.

Cine va fi persoana care va asigura garantarea privilegiilor acestor cercuri? Cert este că președintele, spitalizat la Geneva din 24 februarie, a cărui stare de sănătate continuă să se degradeze, după cum dezvăluie Tribune de Geneve, nu mai este în jocul puterii.

Se pregătește o altă fază cu final încă incert. Diverse media elvețiene dezvăluie starea gravă a președintelui algerian, care ar fi incapabil să-și exercite atribuțiile de șef de stat. După accidentul cerebral din 2013, el nu mai vorbește și merge în cărucior, iar starea sa fragilă îl expune manipulării din partea anturajului și îngrijorează statele vecine.

 

Comentarii

loading...