JOCURI. Mari puteri mondiale implicate în criza din Sudan

Bande paramilitare fac "legea" la Khartum

Diplomația internațională se mobilizează pentru soluționarea crizei din Sudan, unde negocierile dintre opoziție și militari sunt blocate după ce Consiliul militar de tranziție a reprimat în sânge manifestanții care cer juntei să cedeze puterea civililor.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

18.06.2019 - 23:50

În capitala sudaneză Khartum, Consiliul militar de tranziție (CMT) a desfășurat trupe paramilitare și Forțele de susținere rapidă (RSF), ca și în alte orașe din țară unde au loc mișcări contestatare de amploare din luna decembrie, ce au dus la destituirea președintelui Omar al-Bashir pe 11 aprilie de către militari. Liderii opoziției cer în continuare transferul puterii către civili și au instalat un „cartier general“ (sit-in) în fața sediului armatei, în centrul capitalei. După înlăturarea președintelui Bashir, protestatarii au refuzat să ridice tabăra și tensiunile cu puterea militară au culminat cu brutala represiune a acesteia din 3 iunie soldată cu 108 morți și sute de răniți, plonjând Sudanul în instabilitate.

Secretarul de stat adjunct pentru afaceri africane, Tibor Nagy, s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanții părților implicate și a explicat necesitatea medierii internaționale. La New York, Consiliul de Securitate s-a angajat în negocieri extrem de dificile și vineri s-au detașat două viziuni opuse. De o parte, europenii și africanii care susțin o abordare realistă și consideră că violențele recente din Sudan impun înghețarea transferului celor 15 baze ale ONU către forțele de securitate sudaneze. Aceste forțe de securitate rapide, care au reprimat violent manifestanții din Khartum, aparțin fostelor miliții Janjawid, acuzate de atrocități în timpul conflictului din Darfur. Pe de altă parte, aliații Sudanului și țările care furnizează trupe, între care China, Rusia, Indonezia și Kuweit, revendică principiul ne-ingerinței în afacerile interne. Pentru aceste țări, nu se pune problema sustragerii promisiunii de retragere a trupelor ONU după o prezență de 12 ani. Consiliul de Securitate are termen 30 iunie pentru a găsi un consens, dar pozițiile și clivajele fac negocierile foarte tensionate.

 

Generalii, la putere

Potrivit serviciilor secrete occidentale și africane, în Sudan sunt implicate mai multe puteri mondiale și axa Cairo – Abu Dhabi – Riad ar fi preluat controlul la Khartum. Noul om forte din Sudan, generalul Abdel Fattah al-Burhane, abia revenit dintr-un turneu în Golf, a reprimat mișcarea democratică în sânge. Generalul a ieșit în evidență prin serviciile prețioase făcute Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite. El era total necunoscut înainte de a fi propulsat în fruntea Consiliului militar de tranziție – pe 12 aprilie – acum, el se află la apogeul puterii.

Cu o economie distrusă, Sudanul este susținut de țările din Golf. Monarhiile petroliere au promis 3 miliarde de dolari pentru refinanțarea Băncii Centrale sudaneze. Nu este întâmplător că generalul al-Burhane a vizitat acești donatori, deloc dezinteresați. La sfârșitul lui mai el se afla în Arabia Saudită și în EAU, dar și la vecinul egiptean. Cele trei țări sunnite, fiecare conduse cu mână de fier, formează coloana vertebrală a contra revoluțiilor față de mișcările populare în lumea arabo-musulmană. Generalul al-Burhane a fost însoțit în turneu de adjunctul său, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, fost negustor de cămile, în prezent șeful Forțelor de reacție rapidă, trupe paramilitare care au condus asaltul asupra manifestanților din centrul Khartumului. Forțe provenite din sinistrele janjawid, implicate în violențele extreme din provincia rebelă Darfur, la frontiera cu Ciad. O represiune care, în 2009 și 2010, a dus la inculparea fostului președinte Omar al-Bashir pentru genocid, crime contra umanității și crime de război de către Curtea Internațională de Justiție.

Marc Lavergne, director de cercetare la CNRS, la Paris, și specialist în lumea arabă și mediteraneană, arată că monarhiile din Golf se pregătesc pentru perioada post-petrol și extinderea spre Africa este crucială. „Am asistat la o OPA (preluare agresivă) asupra Sudanului. Țara a pierdut majoritatea câmpurilor sale petroliere odată cu secesiunea Sudanului de Sud, dar dispune de o abundență de terenuri agricole și posibil de minerale rare. Resurse de care este interesată și China, foarte prezentă în Africa de Est. În contextul acestor jocuri de putere este puțin probabil ca militarii sudanezi să fie sancționați pentru masacrul din 3 -iunie.   

Președintele adjunct al reuniunii Consiliului Militar de Tranziție din Sudan Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut și sub numele de Hemedti, în timpul unei întâlniri în Khartoum, Sudan.  

 

Foto: epa

Comentarii