Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Instituția financiară este suspectată că între 2004 și 2012 a pus la punct o vastă rețea de spălare de bani

Banca elvețiană UBS, acuzată că ajuta clienții să fraudeze Fiscul francez

La Paris s-a deschis procesul băncii elvețiene UBS și, pentru prima oară, o mare bancă, lider mondial în gestionarea averilor, va trebui să înfrunte judecătorii, fiind suspectată că ajuta clienții francezi să fraudeze Fiscul.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 09.10.2018 - 11:07

Concret, instituția financiară este suspectată că între 2004 și 2012 a pus la punct o vastă rețea de spălare de bani și de fraudă fiscală și un sistem de a racola în Franța clienți bogați pentru a-și deschide conturi în Elveția, la adăpostul Fiscului.

În discuție sunt sume colosale fraudate, aproape zece miliarde euro, potrivit estimărilor judecătorilor.

Pe banca acuzaților se află o jumătate de duzină de foști responsabili ai băncii și amenda contra UBS AG și filiala sa franceză s-ar putea ridica la jumătate din fondurile implicate în spălarea de bani, aproape cinci miliarde de euro.

Este toată economia băncii, iar siguranța sa financiară ar putea fi grav afectată. Iar consecințele internaționale, dacă va fi condamnată, ar putea fi devastatoare.

Din punct de vedere judiciar, afacerea a debutat în 2011. La începutul anului, Autoritatea de Control Preventiv (ACP) a semnalat Parchetului din Paris o activitate suspectată a fi infracțională din partea UBS Franța.

Foști angajați au relatat cum, în cadrul unor evenimente foarte selecte, însărcinați cu afaceri elvețieni veneau în căutare de clienți francezi bogați. Or, legea franceză interzice oricărei instituții străine să „vâneze” un client pe teritoriul Franței.

În 2012 a fost deschisă o anchetă care a dezvăluit că la evenimente speciale, într-o lojă la Opera din Paris, la meciuri la Roland Garros sau la cocteiluri în locații de lux din capitală, însărcinați cu afaceri ai băncii elvețiene vânau clienți bogați.

Publicația Les Echos a avut acces la dosar, în care este descris un  adevărat „braconaj” din partea UBS AG pe teritoriul francez.

Unul dintre acuzați a descris „presiunea intensă” a băncii elvețiene asupra echipelor bancare franceze, practici confirmate și de fostul președinte al UBS Franța, Jean-Louis de Montesquiou.

Pentru judecători, „dovezile sunt suficiente  pentru a considera că aceste manevre ascundeau operațiuni ilegale, cel puțin până în 2011”. 

 

Comentarii

loading...