10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalBali: Erupţia vulcanului Agung, a blocat mii de turişti pe aeroporturi

Bali: Erupţia vulcanului Agung, a blocat mii de turişti pe aeroporturi

Ţinând cont de pericolele generate pentru traficul aerian de cenuşa vulcanică proiectată de vulcanul Agung la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri, aeroportul Ngurah Rai a fost închis vineri la ora locală 03.00 (joi, ora 19.00 GMT) şi va rămâne închis cel puţin până la ora locală 19.00 (12.00 GMT), au precizat autorităţile indoneziene.

Această situaţie a determinat anularea a 446 de zboruri interne şi internaţionale spre şi dinspre Bali. O eventuală prelungire a închiderii aeroportului dincolo de ora locală 19.00 va fi examinată în cursul zilei de vineri, a precizat un purtător de cuvânt al aeroportului, Yanus Suprayogi.

Aproximativ 75.000 de pasageri sunt afectaţi. Mii de turişti au rămas astfel blocaţi pe aeroport sau în hotelurile de pe insulă.

Erupţia vulcanului Agung, ce are o înălţime de peste 3.000 de metri şi se află la aproximativ 75 de kilometri faţă de principalele destinaţii turistice din zonă, Kuta şi Seminyak, a determinat deja închiderea aeroportului local la sfârşitul anului 2017.

Vulcanul Agung intră cu regularitate în faze de erupţie, după ce s-a “trezit” la viaţă anul trecut. Ameninţarea unei erupţii majore a condus la închiderea aeroportului local timp de trei zile în noiembrie 2017. Anularea mai multor sute de zboruri a blocat pe aeroport câteva mii de turişti, care vin din lumea întreagă pentru a se relaxa pe plajele spectaculoase ale acestei insule.

Zeci de mii de rezidenţi care locuiesc în apropierea vulcanului şi-au părăsit locuinţele şi alţii au fost evacuaţi în urma unor decizii ale autorităţilor. Această situaţie a generat repercusiuni importante asupra economiei locale, afectând în special profitabilul sector al turismului.

Cea mai recentă erupţie majoră a vulcanului Agung a făcut 1.600 de morţi în 1963. Aproximativ 1 miliard de tone de cenuşă şi particule vulcanice au fost ejectate în atmosferă şi au ajuns până la Jakarta, capitala Indoneziei, aflată la o distanţă de 1.000 de kilometri, provocând o obscuritate ce a determinat scăderea temperaturii de pe Glob cu 0,3 grade Celsius timp de un an.

Indonezia, care numără cel mai mare număr de vulcani activi din lume, este situată în Cercul de foc al Pacificului, o zonă de coliziune a plăcilor tectonice şi scenă a numeroase seisme şi erupţii vulcanice.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă