11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalAyatollahul Khamenei a numit un „vultur“ în fruntea Gardienilor Revoluției

Ayatollahul Khamenei a numit un „vultur“ în fruntea Gardienilor Revoluției

Numirea generalului Salami, 58 ani, până acum comandant secund de nouă ani în ierarhia Gardienilor Revoluției, armata ideologică iraniană, intervine la mai puțin de două săptămâni după ce acest corp de elită a fost plasat pe lista SUA a organizațiilor teroriste. Salami, considerat un dur, a luptat în războiul dintre Irak și Iran (1980-1988) și a condus aviația Gardienilor Revoluției și numirea sa de către ayatollahul Khamenei a fost motivată de „necesitatea schimbării conducerii” Gardienilor, cerută  chiar de generalul Jafari. Este clar o schimbare care anunță o abordare agresivă a Iranului în regiune.

De zece ani, Salami se află în umbra lui Jafari și în ultimele săptămâni s-a exprimat fără echivoc, proferând amenințări contra Israelului, așa cum a făcut în  octombrie, când estima că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar trebui „să se antreneze să înoate în Mediterana” pentru că ar putea fi forțat să fugă din țara sa. Potrivit agenției de presă Fars, apropiată de conservatorii iranieni, Salami a mai adăugat că „ei (israelienii) nu reprezintă o amenințare crescută pentru noi, Hezbollah fiind suficient pentru a-i distruge”.

În ianuarie anunța că „dacă Israelul va declanșa un război contra noastră, totul se va încheia cu eliminarea acestui stat și cu eliberarea teritoriilor ocupate”. Apoi a precizat că „strategia Iranului este de a șterge de pe harta politică regimul «sionist» și israelienii“.

O lună mai târziu, într-un discurs difuzat la TV, generalul Salami avertiza că Iranul se pregătește să „spulbere America, Israelul și partenerii și aliații lor” înainte de a asigura că „războiul nostru nu este unul local” și „avem proiecte pentru a învinge puterile mondiale”.

Creat în 1979 puțin după Revoluția Islamică, corpul Gardienilor Revoluției dispune de circa 125.000 de membri plasați sub autoritatea directă a Ghidului Suprem. Spre deosebire de armata națională, care are rolul de a asigura protejarea integrității teritoriale a țării, misiunea Gardienilor este „salvgardarea Revoluției și a cuceririlor ei”. 

Corpul Gardienilor dispune de o unitate de operațiuni externe, Forța al-Qods, condusă de generalul Qasem Soleimani, unitate foarte activă în Siria și în Irak, unde susține milițiile șiite supuse Teheranului. 

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă