20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalAvion militar chilian disparut deasupra mării cu 38 de persoane la bord

Avion militar chilian disparut deasupra mării cu 38 de persoane la bord

Avionul, de tip Hercules C130, a decolat de la baza Chabunco din Punta Arenas, în punctul extrem din sudul Chile, luni, la ora locală 16.55 (21.55, ora României), către baza antarctică Eduardo Frei. Contactul radar cu avionul de transport militar a fost ”pierdut” la ora locală 18.13 (23.13, ora României), au precizat într-un comunicat Forţele aeriene (FACH).

La monentul respectiv, avionul survola Trecătoarea Drake, care desparte extremitatea de sud a Americii Latine şi Antarctica şi care este condiderată redutabilă de către marinari.

Avionul a fost declarat ”sinistrat” la şapte ore după incident, a anunţat Armata Aerului, subliniind că acesta dispunea de suficiente rezerve de carburant pentru a zbura până la ora locală 0.40 (5.40, ora României).

”Este posibilă o amerizare”, a declarat presei comandantul celei de-a IV-a Brigăzi Aeriane de la Punta Arenas, Eduardo Mosqueira.

În total 38 de persoane se aflau la bordul avionului – 17 membri ai echipajului şi 21 de pasageri. Între pasageri se află 15 militari  din cadrul FACH, trei din cadrul Forţelor terestre, două persoane de la o întreprindere privată de construcţii – Inproser – şi un funcţionar de la Universitatea Magallanes.

Ei urmau să efectueze ”sarcini de susţinere logistică” şi să revizuiască un oleoduct plutitor care alimentează cu carburanrt baza antarctică, cea mai importantă bază a Chile.

”CONSTERNAT”

Forţele aeriene, care au declarat o ”stare de alertă” în urma dispariţiei avionului, au anunţat că o operaţiune de salvare în care sunt implicate avioane şi nave aparţinând Marinei chiliene a fost lansată.

Rude ale persoanelor aflate la bord au fost contactate ”pentru a le ţine informate despre această situaţie nefericită”, au subliniat ele.

Preşedintele chilian Sebastian Piñera, ”consternat” de dispariţia aeronavei militare, a anunţat pe Twitter că se duce la Punta Arenas pentru a superviza ”operaţiunile de căutare şi desfăşurarea echipelor de salvare”, împreună cu miniştrii de Interne Gonzalo Blumel, şi al Apărării Alberto Espina.

Ultimull incident implicând un avion militar pe mare a avut loc în septembrie 2011. Prăbuşirea unui avion militar în mare s-a soldat cu 21 de morţi, în apropiere de Insula Robinson Crusoe, la Oceanul Pacific, la 700 de kilometri distanţă de continent.

Accidentul a provocat o emoţie puternică în Chile, întrucât aeronava transporta o echipă de televiziune de la postul public TVN, condusă de către foarte popularul jurnalist Felipe Camiroaga (44 ani).

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă