15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalAvertisment FAO: Securitatea alimentară în lume este în pericol

Avertisment FAO: Securitatea alimentară în lume este în pericol

„Biodiversitatea, care se află la baza sistemelor noastre de alimentație, la toate nivelele, este în scădere în întreaga lume”, arată documentul Organizației ONU pentru alimentație și agricultură (FAO), precizând că „zilnic, dispar specii sau plante”. Este vorba de o problemă gravă și iremediabilă – ceea ce este pierdut nu mai poate fi recuperat și consecințele pentru foametea în lume ar putea fi importante, iar pierderea biodiversității pentru alimentație și agricultură compromite serios capacitatea noastră de a alimenta și hrăni o populație mondială în creștere constantă. Este vorba de o gravă amenințare pentru mijloacele de subzistență, sănătate și mediu.

Zonele cele mai afectate se află în America Latină și în Caraibe dar, deși în mod mai slab, și în Asia-Pacific și Africa. Principalele cauze ale pierderii biodiversității sunt schimbările în utilizarea și gestionarea terenurilor și a apelor, urmate de poluare, supraexploatare și suprapescuit, schimbarea climatică, creșterea demografică și urbanizarea. Raportul face apel la schimbări de comportament, în special din partea statelor, prin încadrări juridice, politice și instituționale vizând încurajarea utilizării durabile și conservarea biodiversității.

După trei ani de studii, 37 de experți în sănătate, nutriție și dezvoltare durabilă, sisteme alimentare, economie și guvernanță politică, proveniți din 16 țări, au propus un „regim planetar mondial” permițând hrănirea a 10 miliarde de persoane în 2050, respectând mediul. În raportul publicat de revista medicală The Lancet și de Fundația EAT, ei fac appel la o adevărată „nouă revoluție agricolă mondială”. O varietate de alimente vegetale, grăsimi mai ales nesaturate și mici cantități de alimente de origine animală, cereale rafinate, alimente ultra-procesate și zaharuri adăugate nu reprezintă doar rețeta nutriționiștilor pentru ameliorarea sănătății individuale, dar și cea a cercetătorilor pentru asigurarea supraviețuirii planetei. Consumul mondial de carne roșie trebuie diminuat cu 50%, ca și cel de zahăr și trebuie dublat consumul de fructe, leguminoase și oleaginoase. Regimul include 500 gr de fructe și legume zilnic.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă