Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Avertisment FAO: Securitatea alimentară în lume este în pericol

Un raport al FAO, primul de acest fel realizat de organizația ONU, avertizează asupra riscului de penurie alimentară din cauza diminuării drastice a biodiversității în agricultură și alimentație. „Dieta planetară”, un remediu?

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 25.02.2019 - 16:11

„Biodiversitatea, care se află la baza sistemelor noastre de alimentație, la toate nivelele, este în scădere în întreaga lume”, arată documentul Organizației ONU pentru alimentație și agricultură (FAO), precizând că „zilnic, dispar specii sau plante”. Este vorba de o problemă gravă și iremediabilă – ceea ce este pierdut nu mai poate fi recuperat și consecințele pentru foametea în lume ar putea fi importante, iar pierderea biodiversității pentru alimentație și agricultură compromite serios capacitatea noastră de a alimenta și hrăni o populație mondială în creștere constantă. Este vorba de o gravă amenințare pentru mijloacele de subzistență, sănătate și mediu.

Zonele cele mai afectate se află în America Latină și în Caraibe dar, deși în mod mai slab, și în Asia-Pacific și Africa. Principalele cauze ale pierderii biodiversității sunt schimbările în utilizarea și gestionarea terenurilor și a apelor, urmate de poluare, supraexploatare și suprapescuit, schimbarea climatică, creșterea demografică și urbanizarea. Raportul face apel la schimbări de comportament, în special din partea statelor, prin încadrări juridice, politice și instituționale vizând încurajarea utilizării durabile și conservarea biodiversității.

După trei ani de studii, 37 de experți în sănătate, nutriție și dezvoltare durabilă, sisteme alimentare, economie și guvernanță politică, proveniți din 16 țări, au propus un „regim planetar mondial” permițând hrănirea a 10 miliarde de persoane în 2050, respectând mediul. În raportul publicat de revista medicală The Lancet și de Fundația EAT, ei fac appel la o adevărată „nouă revoluție agricolă mondială”. O varietate de alimente vegetale, grăsimi mai ales nesaturate și mici cantități de alimente de origine animală, cereale rafinate, alimente ultra-procesate și zaharuri adăugate nu reprezintă doar rețeta nutriționiștilor pentru ameliorarea sănătății individuale, dar și cea a cercetătorilor pentru asigurarea supraviețuirii planetei. Consumul mondial de carne roșie trebuie diminuat cu 50%, ca și cel de zahăr și trebuie dublat consumul de fructe, leguminoase și oleaginoase. Regimul include 500 gr de fructe și legume zilnic.

Comentarii

loading...