13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalAutorul atacului de la sinagoga din Germania, un tânăr neo-nazist

Autorul atacului de la sinagoga din Germania, un tânăr neo-nazist

Apar detalii despre cumplitul atac armat care a avut loc în centrul unui orășel din Germania. Cel care a omorât doi oameni este un tânăr neamț, cel mai probabil neo-nazist.

Individul a încercat să spargă uşa unei sinagogi, a deschis focul la întâmplare pe stradă și a folosit arme şi explozivi artizanali. Totul a fost filmat de atacator și transmis în direct pe internet.

În sinagoga din orasul german Halle erau zeci de credinciosi veniti să marcheze Yom Kippur-ul, cea mai însemnată dintre sărbătorile religioase iudaice. În imagini se vede cum atacatorul nu reuseste să spargă usa, asa că se îndreaptă către un local din apropiere, unde se vindea kebab.

“Am văzut o femeie, o bătrână, trecând prin fața mea. Și în urma ei am văzut un bărbat care purta o cască și haine militare. Sau cel puțin așa păreau. Ținea o armă în mână și purta o mască pe față”, relatează un martor.

Unul dintre angajatii restaurantului isi aminteste cu groază scenele. “La început a aruncat o grenadă în magazin, dar nu a intrat, a stat în fața ușii. După explozie, a intrat cu arma și a venit în direcția mea. Eram în spatele tejghelei și m-am ascuns.”

Numărul victimelor ar fi putut fi mult mai mare. Dar, din fericire, atacatorul era înarmat cu mai multe puşti si grenade artizanale care nu au functionat. Fracţiunile de secundă în care a incercat să îşii repare arma au fost suficiente pentru ca oamenii să fugă.

″În timp ce oamenii ceilalți încercau să găsească o ieșire în spate, și cred că au găsit una, sau cel puțin o fereastră, eu mă ascundeam în toaletă. Am auzit încă o explozie puternică, oamenii țipau”, spune un martor.

Atacatorul a încercat să isi piarda urma si a furat un taxi, dar a fost prins in scurt timp de politisti si dus la audieri. Individul a filmat integral atacul, cu un telefon agătat de haine, si a transmis în direct imaginile pe o platformă dedicată jocurilor video. Doi oameni au murit în atac.

In filmare, bărbatul încearcă să îsi justifice faptele. Spune că numele lui e “Anon” – făcând trimitere la gruparea Anonymous, neagă existenta Holocaustului, face comentarii jignitoare la adresa femeilor si a imigrantilor si sustine că evreii reprezintă rădăcina tuturor problemelor.

Autoritătile germane iau acum în calcul legăturile individului cu extrema-dreaptă si grupările neonaziste. Potrivit oficialilor, ar fi actionat de unul singur, dar ancheta este abia la început.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă