Austria: Televiziunea publică scoate din program un documentar

Televiziunea publică austriacă ORF, atacată cu regularitate de extrema-dreaptă din guvern, a decis să scoată din program, in extremis, un documentar despre rasismul cu care s-au confruntat persoanele de culoare care trăiesc la Viena, a transmis joi autorul său, potrivit AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 02.08.2018 - 18:34

Intitulat 'Negru la Viena, de la Soliman la Alaba', cu referire la sultanul otoman Soliman Magnificul şi la David Alaba, fundaş austriac al echipei de fotbal Bayern München, acest documentar scoate la lumină "prejudecăţile profund înrădăcinate" cu care încă se confruntă persoanele de culoare în capitala austriacă, potrivit acestui program de televiziune.

Programat pentru 4 august, documentarul a fost retras subit din grilă "fără explicaţii suplimentare", a declarat pentru cotidienele Der Standard şi Die Presse autorul său, Teddy Podgorski Jr., care a adăugat că filmul de 25 de minute fusese totuşi validat "cu mult entuziasm" de departamentul de producţie.

Această eliminare din program vine la şapte luni după intrarea la guvernare a vicecancelarului de extremă-dreapta Heinz-Christian Strache, care de la preluarea funcţiei şi-a înmulţit atacurile la adresa ORF, acuzând această instituţie media de referinţă că răspândeşte "minciuni".

Într-un comunicat, ORF a precizat că documentarul trebuie "refăcut" deoarece "nu mai corespundea cu ceea ce a fost comandat, atât în termeni tehnici, cât şi în privinţa formei şi conţinutului".

Iniţial programat pentru emisiunea regională 'Österreich Bild' ('Imaginea Austriei'), documentarul va fi înlocuit duminică de un reportaj despre podgoriile din capitala austriacă.

Comentarii