13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAustralia pune FB la plată. Facebook ripostează cu ,,delete”.Ce s-a întâmplat?

Australia pune FB la plată. Facebook ripostează cu ,,delete”.Ce s-a întâmplat?

 

Facebook în Australia: Ce s-a întâmplat după ce știrile au fost blocate?

 
A devenit rapid clar că un efect al mișcării gigantului tehnologic a fost acela că, pe lângă furnizorii de știri, și serviciile de urgență au fost blocate.
 
Unele pagini ale departamentului de sănătate și ale serviciilor de urgență ale guvernului australian au descoperit că le-au fost afectatre conturile de Facebook.

 
Ulterior au fost restaurate după ce Facebook a fost notificat.
 
Grupuri de asistență socială, cum ar fi femeile pentru sănătatea Tasmania, s-au confruntat, de asemenea, cu dificultăți.
 
„Transmitem cursuri de activitate fizică prin Facebook”, spune Jo Flanagan, directorul executiv al grupului. „Postăm actualizările Covid generate de sănătatea publică.
 
“Clienții folosesc mesaje pe Facebook pentru a ne contacta atunci când nu au credit pe telefon. A fost foarte perturbator.”
 
Pagina funcționează din nou.
 
Will Easton, director general al Facebook Australia, a declarat: „Pagini precum guvernul, securitatea publică și paginile de educație nu ar trebui să fie afectate de acest anunț.
 

„Ne cerem scuze pentru orice pagină care a fost afectată din greșeală”.

 
A doua zi după interdicție, am verificat unele dintre paginile care se confruntaseră cu probleme, inclusiv un site de știri satirice, o pagină de servicii juridice pentru femei și o platformă de prognoză meteo. Toți fuseseră reactivați.
 
Facebook spune că lucrează la restaurarea altor site-uri care au fost, de asemenea, blocate din greșeală.

 
Context
 

Decizia Facebook de a bloca schimbul de știri în Australia a împiedicat publicul să acceseze informații critice pe site-urile guvernamentale de sănătate și servicii de urgență, provocând o reacție din partea miniștrilor și a utilizatorilor.
 
Paginile de Facebook ale Biroului australian de meteorologie, Departamentul Sănătății din Queensland și Refugiul pentru femei Hobart au fost printre zecile lovite de o interdicție după ce Canberra a încercat să forțeze compania de socializare și Google să plătească editorilor de știri pentru conținut.
 
Restricțiile fără precedent evidențiază modul în care Australia a devenit teatrul pentru o luptă de ani de zile între Big Tech și companiile media, care testează valoarea știrilor pentru Google și Facebook și puterea reglementării în economia online.
 
Scott Morrison, premierul australian, a declarat că acțiunile Facebook au fost „la fel de arogante pe cât de dezamăgitoare”, adăugând că el a fost în contact cu alți lideri naționali cu privire la această problemă.
 
„Aceste acțiuni nu vor face decât să confirme îngrijorările pe care un număr din ce în ce mai mare de țări le exprimă cu privire la comportamentul companiilor BigTech care cred că sunt mai mari decât guvernele și că regulile nu ar trebui să se aplice acestora”, a scris Morrison într-o postare pe Facebook.
 
Josh Frydenberg, trezorierul Australiei, a declarat că Facebook nu a avertizat intențiile sale și a adăugat că acțiunile au fost greșite, inutile și greoaie. „Dar ceea ce confirmă evenimentele de astăzi pentru toți australienii este puterea imensă a pieței acestor giganți digitali media”, a spus el.
 
Frydenberg a purtat discuții cu Mark Zuckerberg, director executiv Facebook, joi și în weekend.
 
Interzicerea Facebook a fost impusă la câteva ore după o decizie separată a Google de a încheia un acord global cu Rupert Murdoch’s News Corp, dezamorsând o dispută de lungă durată între grupul media și compania de căutare pe internet.
 
Diferitele abordări ale grupurilor tehnologice marchează un moment important pentru industria media. În această săptămână, parlamentarii australieni au început să dezbată legea propusă, care ar putea reseta condițiile comerciale dintre editori și companiile de tehnologie din întreaga lume. Canada, UE și Marea Britanie au declarat că iau în considerare măsuri similare.
 
Experții din domeniul sănătății au criticat decizia Facebook de a împiedica accesul la informații vitale în timpul pandemiei Covid-19, în timp ce parlamentarii guvernamentali au acuzat compania de „agresiune” corporativă.
 
„Momentul ales nici că ar fi putut fi mai rău”, a spus Julie Leask, profesor la școala de asistență medicală de la Universitatea din Sydney.
 
„Cu trei zile înainte de lansarea vaccinului Covid-19, australienii care folosesc Facebook ca sursă principală de știri nu mai pot avea acces la informații credibile despre vaccinare de la organizațiile de știri și de la unele pagini ale guvernului și ale organizațiilor de sănătate publică”.
 
Sally McManus, secretara Consiliului australian al sindicatelor, a declarat că organizația ei a fost blocată din greșeală de platformă. „Muncitorii australieni nu pot afla acum despre drepturile lor la locul de muncă prin Facebook. Acest lucru este rușinos și trebuie redresat imediat ”, a scris ea pe Twitter.
 
Facebook a spus că „va restricționa editorii și oamenii din Australia să partajeze sau să vizualizeze conținut de știri australian și internațional”. Decizia include blocarea tuturor mass media australiene de a posta pe site la nivel global.
 
Compania de tehnologie a declarat că a luat decizia „cu inimă grea”, dar că noua lege „va penaliza Facebook pentru conținutul pe care nu l-au luat sau nu l-au cerut”.
 
Facebook a spus că paginile guvernamentale nu ar trebui să fie afectate de interdicție și că va redeschide orice pagini care au fost închise din greșeală.
 
„Întrucât legea nu oferă îndrumări clare cu privire la definirea conținutului de știri, am luat o definiție largă pentru a respecta legea așa cum a fost elaborată”, a spus compania.
 
Controversa marchează un început nefast pentru ceea ce va fi un mare test al capacității Facebook de a filtra conținutul de la utilizatori sau organizații specifice într-un moment în care procesele sale de moderare sunt deja sub control și este sub presiunea autorităților de reglementare antitrust din întreaga lume.
 
Decizia a stârnit, de asemenea, temeri privind o creștere a dezinformării pe platforma din Australia.
 
„Vom spune că poziția pe care Facebook a adoptat-o ​​înseamnă că informațiile pe care oamenii le văd pe Facebook nu provin de la organizații cu o capacitate de verificare a faptelor cu jurnaliști plătiți, cu politici editoriale și așa mai departe”, a spus Paul Fletcher, Ministrul comunicării din Australia.
 
Nine, unul dintre cele mai mari grupuri media din Australia, care a cerut guvernului să ignore presiunea companiilor tehnologice, a declarat că acțiunea Facebook este dovada poziției sale de monopol și a comportamentului nerezonabil.
 
„Nimeni nu beneficiază de această decizie, deoarece Facebook va fi acum o platformă pentru dezinformarea care se va răspândi rapid fără niciun echilibru”, a spus compania.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă