Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Australia: Prim-ministrul prezintă scuze naţionale victimelor pedofiliei

Prim-ministrul australian Scott Morrison a prezentat luni scuze naţionale victimelor pedofiliei, recunoscând în parlament că statul a eşuat în confruntarea cu aceste ''crime malefice'', relatează France Presse.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.10.2018 - 10:28

"Ele au fost comise împotriva australienilor de către australieni, şi nu de inamici prezenţi în mijlocul nostru", a denunţat prim-ministrul într-un discurs difuzat în direct la televiziune, înainte de a evoca victimele.

"Ca naţiune, noi am eşuat în obligaţiile noastre faţă de ei, i-am neglijat şi aceasta nu va acoperi niciodată ruşinea", a adăugat el, în mod vizibil foarte emoţionat, evocând violenţele sexuale comise în interiorul instituţiilor religioase dar şi ale statului.

În 2012, după un deceniu de dezvăluiri, guvernul australian a cedat în cele din urmă presiunilor şi a creat o Comisie regală de anchetă privind răspunsurile instituţionale la actele de pedofilie.

Comisia a încheiat în 2017 redactarea unui raport. Ea a fost contactată de mai mult de 15.000 de persoane care au declarat că au fost victimele actelor pedofile acoperite de Biserica Catolică, orfelinate, cluburi sportive, şcoli sau organizaţii de tineret timp de decenii, fără ca suspiciunile să conducă la anchete.

Peste 4.000 de instituţii, inclusiv multe entităţi catolice, au fost implicate în aceste mărturii făcute în timpul unor audieri publice sau cu uşile închise.

Denunţând aceste acte comise "în fiecare zi, săptămână după săptămână, lună după lună, an după an, deceniu după deceniu" în şcoli, biserici, grupuri de tineret, orfelinate, cluburi sportive, cămine, Morrison a enunţat o nouă doctrină naţională faţă de victime: "Noi vă credem".

"Astăzi, noi le spunem +ne pare rău+ copiilor faţă de care nu ne-am îndeplinit obligaţiile. Ne pare rău! Părinţilor a căror încredere am trădat-o (...). Ne pare rău! Celor care au lansat alerte pe care nu le-am ascultat. Ne pare rău!", a adăugat premierul, cu vocea uneori tremurândă.

"Soţilor, soţiilor, copiilor care au trebuit să facă faţă consecinţelor acestor abuzuri, disimulări şi obstacole. Ne pare rău! Pentru generaţiile trecute şi prezente. Ne pare rău!".

Parlamentarii s-au ridicat pentru a ţine un moment de tăcere la sfârşitul acestor scuze repetate, în timp ce multe victime au asistat la acest discurs în retransmisii organizate în toată ţara.

În afara parlamentului la Canberra erau adunate rude ale victimelor decedate, purtând pancarte cu numele acestor copii, fraţi, surori, pentru care scuzele oficiale intervin prea târziu.

În raportul său, comisia regală de anchetă a declarat că 7% dintre clericii catolici australieni au fost acuzaţi de abuzuri sexuale asupra copiilor între 1950 şi 2010 fără ca suspiciunile să conducă la investigaţii. Copiii care denunţau astfel de abuzuri nu au fost luaţi în seamă în cel mai bun caz, iar în cel mai rău pedepsiţi.

În unele dieceze, proporţia a ajuns la 15% din preoţi suspectaţi de pedofilie. Ordinul Fraţilor Ospitalieri Sfântul Ioan al lui Dumnezeu are 40% dintre membrii săi implicaţi.

Câţiva înalţi responsabili ai bisericii australiene au fost de atunci judecaţi.

Guvernul australian a prezentat deja în trecut scuze oficiale, în special aborigenilor sau zecilor de mii de mame, adesea singure, care au fost forţate între 1951 şi 1975 să-şi abandoneze copiii, plasaţi apoi spre adopţie.

Unele asociaţii cer tot mai insistent să se prezinte scuze pentru tratamentul rezervat de mult timp în armată homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor.

Pentru mulţi australieni rămân multe întrebări legate de ce anume a permis actele pedofile şi ascunderea lor.

Iar pentru unele victime, acest act de căinţă este insuficient din partea unui guvern ce ar trebui să pună capăt subvenţiilor acordate instituţiilor vinovate, să accelereze procedurile penale pentru aceste infracţiuni sau să deschidă o anchetă asupra actelor din interiorul armatei.

Comentarii

loading...