21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAustralia nu va găzdui rachete americane

Australia nu va găzdui rachete americane

Oficiali din ambele guverne, australian şi american, au purtat discuţii la sfârşitul săptămânii trecute la Sydney care s-au încheiat cu o declaraţie comună în care cei doi aliaţi au promis să-şi consolideze opoziţia faţă de activităţile chineze în Asia-Pacific deoarece sunt din ce în ce mai preocupaţi în legătură cu extinderea influenţei Chinei în regiune.

În cadrul discuţiilor, ministrul american al Apărării, Mark Esper şi-a exprimat speranţa că va desfăşura rachete în regiunea Asia-Pacific în lunile următoare după retragerea Washingtonului din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), săptămâna trecută.

Declaraţiile făcute de responsabilul american au determinat unele speculaţii potrivit cărora Australia a primit cereri să găzduiască rachetele, dar Morrison a negat orice solicitare şi a precizat că Australia va refuza dacă va primi vreo cerere în acest sens.

O creştere recentă a tensiunilor dintre Washington şi Beijing, atât asupra comerţului cât şi a drepturilor de navigaţie în Marea Chinei de Sud şi în Strâmtoarea Taiwanului, a pus Canberra într-o situaţie delicată, întrucât Statele Unite sunt cel mai mare aliat al său, în timp ce China este cea mai mare piaţă de export pentru Australia.

China a descris săptămâna trecută eforturile australienilor de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale drept ”nesatisfăcătoare”.

Australia se teme că Beijingul foloseşte ajutorul extern pentru a-şi asigura o influenţă mai mare asupra ţărilor mici din Pacific care controlează zone vaste de ocean bogate în resurse.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă