Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Gabriela Anghel

Actualizat: 24.06.2019 - 13:29

Au fost suspendate zborurile companiilor aeriene ruse în Georgia

Membru al Partidului comunist rus, Serghei Gavrilov, venit la Tbilisi pentru a prezida o reuniune internațională asupra religiei ortodoxe, s-a instalat în fotoliul președintelui Parlamentului și s-a adresat  adunării în limba rusă. Un deputat al opoziției Georgia europeană a declarat că „indignarea populară este enormă. Această scenă ilustrează influența crescândă a Rusiei, țară care pune în pericol suveranitatea noastră”. Numeroși georgieni consideră vecinul rus o putere ocupantă după ce a intervenit pe solul georgian, în 2008, pentru a susține militar regiunile separatiste Ossetia de Sud și Abhazia, care reprezintă 20% din teritoriul Georgiei. După un scurt război de cinci zile, pe care l-a câștigat, Rusia a lăsat trupe așa-zis de menținere a păcii în aceste regiuni pe care le-a recunoscut ca „state independente”. Gavrilov este cunoscut ca susținător al acestei independențe și opoziția a avertizat guvernul că venirea lui în Georgia va fi percepută ca o provocare.

Intervenția lui Gavrilov în Parlament în limba rusă a iritat populația și când vestea apariției acestuia a început să circule, o mulțime s-a adunat în fața instituției  pentru a protesta împotriva vizitei lui în țară și a încercat să intre cu forța în clădire. Poliția a intervenit în forță cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, iar 200 de persoane au fost rănite joi seara. Tensiunile s-au accentuat și mulțimea s-a adunat și a doua seară agitând drapele georgiene, scandând slogane și cerând alegeri anticipate și demisia ministrului de Interne. Criza a provocat demisia președintelui Parlamentului.

Protestele continuă, iar reprezentanții opoziției arată că nemulțumirile s-au acumulat, justiția este la ordinele puterii, alegerile prezidențiale au fost trucate,  toate pârghiile sunt deținute de miliardarul Bidzina Ivanișvili, criticat de opoziție pentru flirtul constant cu Rusia. Kremlinul a criticat protestele și vorbește despre „provocare rusofobă” iar  președintele Vladimir Putin a  semnat un decret prin care suspendă zborurile companiilor aeriene ruse  în Georgia, măsură considerată necesară pentru protejarea „securității naționale” a Federației Ruse dar care agravează tensiunile între cele două țări vecine. 

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine