Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Au fost suspendate zborurile companiilor aeriene ruse în Georgia

La Tbilisi, continuă protestele împotriva autorităților georgiene și demisia președintelui Parlamentului georgian nu a fost suficientă pentru a calma indignarea populară în creștere, generată de vizita unui deputat rus.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 24.06.2019 - 13:29

Membru al Partidului comunist rus, Serghei Gavrilov, venit la Tbilisi pentru a prezida o reuniune internațională asupra religiei ortodoxe, s-a instalat în fotoliul președintelui Parlamentului și s-a adresat  adunării în limba rusă. Un deputat al opoziției Georgia europeană a declarat că „indignarea populară este enormă. Această scenă ilustrează influența crescândă a Rusiei, țară care pune în pericol suveranitatea noastră”. Numeroși georgieni consideră vecinul rus o putere ocupantă după ce a intervenit pe solul georgian, în 2008, pentru a susține militar regiunile separatiste Ossetia de Sud și Abhazia, care reprezintă 20% din teritoriul Georgiei. După un scurt război de cinci zile, pe care l-a câștigat, Rusia a lăsat trupe așa-zis de menținere a păcii în aceste regiuni pe care le-a recunoscut ca „state independente”. Gavrilov este cunoscut ca susținător al acestei independențe și opoziția a avertizat guvernul că venirea lui în Georgia va fi percepută ca o provocare.

Intervenția lui Gavrilov în Parlament în limba rusă a iritat populația și când vestea apariției acestuia a început să circule, o mulțime s-a adunat în fața instituției  pentru a protesta împotriva vizitei lui în țară și a încercat să intre cu forța în clădire. Poliția a intervenit în forță cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, iar 200 de persoane au fost rănite joi seara. Tensiunile s-au accentuat și mulțimea s-a adunat și a doua seară agitând drapele georgiene, scandând slogane și cerând alegeri anticipate și demisia ministrului de Interne. Criza a provocat demisia președintelui Parlamentului.

Protestele continuă, iar reprezentanții opoziției arată că nemulțumirile s-au acumulat, justiția este la ordinele puterii, alegerile prezidențiale au fost trucate,  toate pârghiile sunt deținute de miliardarul Bidzina Ivanișvili, criticat de opoziție pentru flirtul constant cu Rusia. Kremlinul a criticat protestele și vorbește despre „provocare rusofobă” iar  președintele Vladimir Putin a  semnat un decret prin care suspendă zborurile companiilor aeriene ruse  în Georgia, măsură considerată necesară pentru protejarea „securității naționale” a Federației Ruse dar care agravează tensiunile între cele două țări vecine. 

Comentarii