15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalAtena şi Skopje continuă negocierile pe tema denumirii Macedoniei

Atena şi Skopje continuă negocierile pe tema denumirii Macedoniei

“Am avansat”, a declarat ministrul grec de externe, Nikos Kotzias, după convorbirile purtate în oraşul istoric Ohrid din Macedonia. El a notat însă că, deşi părţile se apropie de o soluţie şi rămân tot mai puţine probleme, este vorba tocmai de “problemele cele mai dificile”.

Ministrul macedonean de externe, Nikola Dimitrov, a explicat la rândul său în conferinţa de presă comună că au fost discutate pentru prima dată “cadrul temporal şi paşii care trebuie făcuţi dacă se ajunge la un acord, cum va fi implementat acesta”.

Kotzias şi Dimitrov s-au întâlnit de trei ori în ultimele trei săptămâni, anunţând ulterior că s-au realizat progrese, dar mai rămân provocări.

De când fosta republică iugoslavă şi-a declarat independenţa în 1991, grecii îi refuză dreptul de a folosi denumirea ‘Macedonia’, care, potrivit lor, nu poate să se refere decât la provincia lor nordică. La ONU, ea rămâne desemnată sub acronimul FYROM (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei).

Grecii îi contestă de asemenea dreptul de a revendica moştenirea regilor Alexandru cel Mare şi Filip al Macedoniei. În aşteptarea unui compromis în această problemă, Atena blochează orice progres spre aderarea fostei republici iugoslave la Uniunea Europeană şi la NATO, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă